Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuis gaat tijdelijk thuiszorg betalen

GRONINGEN - Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat tijdelijk thuiszorg regelen en betalen voor patiënten die na opname thuis nog zorg nodig hebben. Dat heeft voorzitter Bert Bruggeman van de raad van bestuur van het UMCG maandag bekendgemaakt.

Het UMCG doet dit in elk geval tot 1 september. Staatssecretaris Ross van VWS heeft beloofd voor 1 september met maatregelen te komen om de problemen in de thuiszorg op te lossen.

De afgelopen weken komen uit diverse delen van het land verhalen dat thuiszorgorganisaties niet voldoende geld krijgen van zorgkantoren om klanten te helpen en dat er sprake zou zijn van cliëntenstops. Ross laat momenteel onderzoeken wat de knelpunten zijn bij de financiering van de thuiszorg uit de AWBZ. Mocht het nodig zijn dan wil zij extra geld uit trekken om de problemen op te lossen.

Nazorg

Het UMCG wil echter niet tot die tijd wachten. Bruggeman wil voorkomen dat mensen langer dan nodig in het ziekenhuis moeten blijven door problemen bij de financiering van de thuiszorgorganisaties. Volgens Bruggeman is het ziekenhuis tot nu toe bij één patiënt op die problemen gestuit.

Het UMCG wil patiënten zo snel mogelijk ook na opname de nodige nazorg thuis kunnen bieden. Het is voor patiënten ook beter om zo snel mogelijk naar huis te gaan, stelt hij. Het ziekenhuis heeft daarom besloten in zee te gaan met de thuiszorgorganisatie Icare en daar waar nodig de kosten zelf voor te schieten.

Financieel risico

Patiënten hoeven vooralsnog geen eigen bijdrage te betalen. Bruggeman kan echter niet uitsluiten dat ze dat later met terugwerkende kracht alsnog moeten doen. Het ziekenhuis gaat namelijk proberen om de formeel via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) verzekerde zorg uiteindelijk wel terug te vorderen. In dat geval bestaat de kans dat verzekerden ook de gebruikelijke eigen bijdrage moeten betalen.

Het financieel risico voor het ziekenhuis is volgens Bruggeman beperkt: ,,Geen tonnen.” Gemiddeld hebben zo’n tweehonderd tot 250 ontslagen patiënten uit het ziekenhuis thuiszorg nodig, maar er is sprake van een zomervakantie. Bovendien is het niet zo dat de thuiszorg helemaal geen acute patiënten meer kan opnemen.Thuiszorg is nog altijd goedkoper dan een ziekenhuisbed, erkent de voorzitter. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.