Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ziekenhuis Gorinchem wil samen met UVIT

De Rivas Zorggroep, een conglomeraat van zorginstellingen waaronder een ziekenhuis, wil ook fuseren met een zorgverzekeraar, te weten UVIT. Directievoorzitter Pieter de Kort heeft dat vandaag gezegd.

Torpederen

De Kort sluit niet uit dat zijn organisatie, net als het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam, een coöperatie gaat vormen met zorgverzekeraars en andere partijen. De ziekenhuistopman is niet bang dat de Tweede Kamer de samenwerking zal torpederen. Bijvoorbeeld VVD en PvdA vinden dat minister Klink van Volksgezondheid moet verbieden dat zorgverzekeraars een ziekenhuis gaan exploiteren. Kamerleden hebben volgens hem vooral koudwatervrees en kennen de plannen niet goed. “We zullen dus nog heel wat voorlichting moeten geven.”

Groot voordeel

Volgens De Kort is vergaande samenwerking tussen verzekeraars en zorgaanbieders de enige manier om de Nederlandse ziekenhuiszorg daadwerkelijk te moderniseren. “Nu worden ziekenhuizen betaald per verrichting. In de toekomst zal het er bijvoorbeeld om gaan mensen juist zo lang mogelijk gezond te houden zodat ze het ziekenhuis simpelweg niet in hoeven. De zeer nauwe samenwerking tussen verzekeraars en zorgaanbieders is dan juist een groot voordeel.”

Voor de muziek uit

Een woordvoerder van UVIT meldt echter dat De Kort te ver voor de troepen uitloopt, met zijn opmerkingen over de vorming van een cooperatie. “Er is nog absoluut geen sprake van concrete plannen. We werken al wel samen, in het preventieproject ‘de gezonde regio’. Daar zijn wij partners in. Aan die vorm van samenwerking is tot nu toe niets veranderd.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Ontslagen bij Rivas van de baan

‘Wij beperken de keuzevrijheid niet’

Rivas zorggroep stelt clientenstop in voor wmo

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.