Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuis niet verantwoordelijk voor informatie zorgverzekering

De rechtbank heeft bepaald dat de verzekerde en dan de zorgverzekeraar verantwoordelijk zijn voor informatie over de vergoeding van zorgkosten bij een budgetpolis.
Besparing zorgkosten, vgz, zorgpremie omlaag
Adobestock

Zilveren Kruis heeft het St. Antonius Ziekenhuis en Haaglanden Medisch Centrum samen met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en twee klanten gevraagd naar de rechter te gaan om helder te krijgen tot waar ieders informatieplicht gaat. De twee ziekenhuizen waren in 2014 en 2015 niet gecontracteerd voor de budgetpolis van Zilveren Kruis, maar behandelden wel patiënten met deze polis. In de rechtszaak stond de vraag centraal wie deze patiënten vooraf had moeten informeren over de vergoeding van hun behandeling: de verzekerde zelf, de zorgverzekeraar of de zorgaanbieder.

Taak

Dat is dus in eerste instantie de verzekerde zelf. Zorgaanbieders moeten patiënten informeren over tarieven van de zorg, maar het is volgens de rechtbank niet aan zorgaanbieders om hun patiënten voor te lichten over de vraag in hoeverre de kosten van de medische behandeling door de zorgverzekeraar zullen worden vergoed. Dat is de taak van de zorgverzekeraar.

Vergoeding

Volgens de rechtbank was het voor de ziekenhuizen in 2014 en 2015 ook niet eenvoudig om gegevens over de polis op te halen en de zorgverzekeringspas was identiek aan die van de reguliere zorgverzekeringen van het Zilveren Kruis. De ziekenhuizen krijgen nu gewoon de vergoeding voor de zorg die ze hebben verleend.

Tevreden

NVZ is tevreden met de uitspraak omdat er nu bovenal duidelijkheid is gekomen. ‘Zorgaanbieders hebben een zorgplicht’, zegt een woordvoerder. ‘Als iemand via de seh binnenkomt, gaan we niet eerst kijken hoe de patiënt is verzekerd. Er wordt op die momenten al heel veel gevraagd aan de patiënt.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.