Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuis schoon door bacterie- en virusdoder

Een in Nederland ontwikkeld revolutionair apparaat moet wereldwijd een einde maken aan de meest hardnekkige en dodelijke virussen, bacteriën en schimmels. De zogeheten Virobuster elimineert alle micro-organismen die door de lucht zweven. Het gaat daarbij onder meer om mrsa, sars, anthrax, tbc en H5N1, de beruchte vogelgriep. Dit schrijft de Telegraaf.

Nederlandse ziekenhuizen zijn per jaar ongeveer tien miljoen euro kwijt aan alleen al de bestrijding van de mrsa-bacterie. Daar komt de overlast nog bij van het tijdelijk sluiten van complete afdelingen, uitstellen van operaties en het naar huis sturen van besmet personeel.

Ziekenhuizen experimenteren

Elf ziekenhuizen hebben afgelopen jaar met succes geëxperimenteerd met de Virobuster. De vervuilde lucht wordt een buis ingezogen – die de vorm heeft van een bazooka – waarna de gesteriliseerde lucht aan de andere zijde wordt uitgeblazen. De micro-organismen worden in de buis gedood met speciale uvc-lampen.

Ontwikkeling apparaat

In microlaboratoria van de Universiteit Twente, maar ook in de VS, Engeland en Duitsland is vijf jaar gewerkt aan de ontwikkeling van het apparaat. De Virobuster – waarop wereldwijd patent is verkregen – is niet alleen inzetbaar in ziekenhuizen, maar ook in onder meer de voedingsmiddelenindustrie en de veesector, een notoire verspreider van ziekten. De uitvinding wordt morgen in Enschede gepresenteerd. (De Telegraaf)

Lees ook:

Grootste risico op mrsa in Limburg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.