Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuis Weert gaat aandelen uitgeven

Het Sint Jans Gasthuis in Weert gaat als eerste Nederlandse ziekenhuis aandelen uitgeven aan private investeerders. Het ziekenhuis denkt de aandelenuitgifte in 2009 te kunnen effectueren.
Ziekenhuis Weert gaat aandelen uitgeven

Zelfstandig voortbestaan

Met het binnen halen van risicodragend kapitaal denkt het Sint Jans Gasthuis de financiële spankracht te vergroten. Volgens dagblad De Limburger heeft het ziekenhuis een investeringsbehoefte van 10 tot 20 miljoen euro. Als relatief klein ziekenhuis kan het Sint Jans Gasthuis dit niet uit eigen middelen bekostigen. Daarmee komt het voortbestaan als zelfstandig ziekenhuis op termijn in gevaar. Een fusie met het Laurentius ziekenhuis in Roermond ketste vorig jaar af. In reactie op de mislukte fusie is het ziekenhuis op zoek gegaan naar andere financieringsbronnen.

Verbod op winst aan derden

Volgens woordvoerster Wencke van der Werf is er onder bedrijven uit de vastgoedsector, investeringsmaatschappijen en zorgondernemers grote belangstelling om in het ziekenhuis te participeren. De huidige wetgeving, die de uitkering van winst aan derden verbiedt, is voorlopig nog een sta in de weg, maar het ziekenhuis verwacht een versoepeling van de regels. “Er is inderdaad tot 2012 een verbod van kracht,”stelt Van der Werf. “Maar we verwachten dat er daarna wat gaat veranderen.”

Juridische opzet onduidelijk

Ook de juridische structuur is nog niet helder. Het ziekenhuis zoekt naar een opzet waarbij de zorginhoudelijke regie in eigen hand blijft. “De aandeelhouders mogen hun visie op het ondernemingsplan geven, met de garantie dat Weert altijd basiszorg zal moeten blijven houden”, aldus directeur Henri Janssen in De Limburger. “Een partner moet zich voor langere tijd aan ons binden. De aandelen zijn niet bedoeld als flitskapitaal.” Zorgbelangenorganisaties en patiëntenverenigingen zijn nog niet gerust gesteld en vrezen dat commerciële partijen te veel invloed krijgen in het ziekenhuis. (Zorgvisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.