Ziekenhuisfusies garanderen geen kwaliteitswinst

Een ziekenhuisfusie zorgt er lang niet altijd voor dat de kwaliteit van zorg verbetert. Dat is de belangrijkste conclusie uit een onderzoek dat Significant in opdracht van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft gedaan.
Ziekenhuisfusies-400-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia.

Het onderzoek richt zich op 14 gefuseerde ziekenhuizen, die worden vergeleken met andere niet-gefuseerde ziekenhuizen. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat een verbeterde kwaliteit na een ziekenhuisfusie niet te bewijzen is. Tegenover alle positieve effecten, staan vrijwel altijd ook negatieve resultaten van het samenvoegen. Vooral de proces- en structuurkenmerken worden door een fusie beïnvloed, blijkt uit het onderzoek. ‘Je maakt van twee organisaties, één. Beide bedrijven hebben een eigen cultuur en hun eigen werkprocessen, die matchen echter niet altijd’, zegt Saskia Bierling, woordvoerder van de ACM. ‘Voordat je echt een efficiency-slag hebt gemaakt, ben je zo een paar maanden

0
92

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.