Ziekenhuisfusies garanderen geen kwaliteitswinst

Een ziekenhuisfusie zorgt er lang niet altijd voor dat de kwaliteit van zorg verbetert. Dat is de belangrijkste conclusie uit een onderzoek dat Significant in opdracht van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft gedaan.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Ziekenhuisfusies-400-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia.

Het onderzoek richt zich op 14 gefuseerde ziekenhuizen, die worden vergeleken met andere niet-gefuseerde ziekenhuizen. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat een verbeterde kwaliteit na een ziekenhuisfusie niet te bewijzen is. Tegenover alle positieve effecten, staan vrijwel altijd ook negatieve resultaten van het samenvoegen. Vooral de proces- en structuurkenmerken worden door een fusie beïnvloed, blijkt uit het onderzoek. ‘Je maakt van twee organisaties, één. Beide bedrijven hebben een eigen cultuur en hun eigen werkprocessen, die matchen echter niet altijd’, zegt Saskia Bierling, woordvoerder van de ACM. ‘Voordat je echt een efficiency-slag hebt gemaakt, ben je zo een paar maanden

0
120

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.