Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ziekenhuisomzet stijgt harder dan de zorgvraag

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De prijzen van dbc’s in het vrije segment blijven dalen en toch neemt de omzet van ziekenhuizen toe. Die omzet stijgt zelfs twee keer zo snel als de zorgvraag toeneemt.
Ziekenhuisomzet stijgt harder dan de zorgvraag

Dat blijkt uit onderzoek van de NZa. Jaarlijks neemt de ziekenhuisomzet gemiddeld met 7 procent toe. De vraag naar zorg van patiënten groeit met 3 tot 4 procent minder snel.

Grote variatie in behandelingen

Dat komt bijvoorbeeld door het grote verschil in behandelingen dat ziekenhuizen geven bij dezelfde aandoening. Een andere reden is dat het aantal dbc’s per patiënt is toegenomen. Ten slotte zijn weliswaar de prijzen van bestaande dbc’s gedaald, maar er zijn nieuwe, duurdere dbc’s bijgekomen.

Meer dure dbc’s

De NZa analyseerde acht vergelijkbare patiëntengroepen. Bij het plaatsen van trommelvliesbuisjes vond de NZa enorme verschillen in behandeling. Woordvoerder Jaco van Lambalgen: “In sommige ziekenhuizen plaatsen ze buisjes bij een kwart van de kinderen, in andere ziekenhuizen bij driekwart.” Door veelvuldig gebruik van een nieuwe techniek bij liesbreuken, kwam er een nieuwe, duurdere dbc bij. Ook dat leidde tot een omzetstijging.

Met het onderzoek wil de NZa niet zeggen of dit goed of slecht is, maar ze wil wel de verschillen in kaart brengen tussen ziekenhuizen. Van Lambalgen: “Zorgverzekeraars zouden hier kritisch naar moeten kijken en dit gebruiken bij hun zorginkoop. Kijk naar Achmea die niet meer alle prostaatoperaties met de DaVinci-robot vergoedt omdat onvoldoende is aangetoond dat die behandelingen beter zijn.”

De NZa gaat haar onderzoek uitbreiden naar de hele ziekenhuiszorg. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Marktscan medisch specialitische zorg

Lees hier het onderzoek van de NZa

2 REACTIES

  1. wat een geweldige kort door de bocht conclusie bij dit weinig zeggend onderzoek. wat wordt er verstaan onder omzet? als omzet is factureerwaarde, dan zegt dit niets over de toename van de ziekenhuisbudgetten. ik lees dat de zorgvraag stijgt met 3 tot 4 procent, dat is hoger dan de gemiddelde toename van de ziekenhuisbudgetten gecorrigeerd voor inflatiecorrectie. dus Nza hartelijk dank voor dit onderzoek dat wederom aantoont dat de ziekenhuisbudgetten achterlopen bij de zorgvraag!

  2. Lees alle reacties
  3. De NZa onderzoekers begrijpen goed wat er uit elk onderzoek moet komen. Ze zijn zo goed in staat om tot de gewenste uitkomsten te komen dat velen vragen gaan stellen bij de juistheid van de uitkomsten. Ook bij dit onderzoek is dat niet moeilijk. Zo is de vraag naar zorg afhankelijk van aandoeningen, de beschikbare behandelingen van aandoeningen, persoonlijke voorkeuren, inkomen, etc. Met name de beschikbare behandelingen (medische technologie) zorgt voor een snelle toename van de vraag, maar dat heeft de NZa niet meegenomen. Tja dan is een dergelijke conclusie snel getrokken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.