Ziekenhuispopulatie vergrijst: zorg duurder

Het aandeel 65-plussers in ziekenhuizen neemt snel toe. De oudere patiënten maken de ziekenhuiszorg duurder. De kosten van dure medicijnen zijn sneller gestegen dan verwacht. De omvang van de niet-vergoede zorg nam af tot een half miljard euro.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
vluchtelingen aan het werk in de zorg
Foto: iStock

Dat zijn de belangrijkste bevindingen van het onderzoek Kostenontwikkeling Ziekenhuiszorg 2016, dat DHD in opdracht van de NVZ en NFU heeft opgesteld.

Ziekenhuis vergrijst

Uit het rapport blijkt dat het aantal patiënten in 2016 met 1,7 procent is gegroeid. Maar het aandeel 65-plussers is harder gegroeid: 2,9 procent. Het aantal 65-plussers stijgt in de komende jaren van 3,2 naar 4,8 miljoen in 2040. De patiënten in het ziekenhuis vergrijzen mee. De verwachting is dat de zorgkosten hierdoor flink zullen toenemen. De behandeling van oudere patiënten is vaak duurder omdat ze vaker worden behandeld voor chronische, zwaardere of oncologische aandoeningen.

0
551

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.