Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen melden 300 datalekken

Redacteur Zorgvisie
Sinds het begin van dit jaar hebben ziekenhuizen 304 datalekken gemeld. Dat betekent dat er één lek per dag is aangegeven bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), meldt Trouw.
Beveiliging400.jpg
Foto: Fotolia

Ziekenhuizen zijn sinds 1 januari 2016 verplicht om het direct te melden als er gegevens of gevoelige informatie wordt gelekt. Wat er dit jaar precies gemeld is, wil de AP niet zeggen. Volgens de privacywaakhond ontstaan de meeste lekken doordat de ziekenhuizen gebruik maken van een onbeveiligde verbinding of door menselijke fouten. Zo meldde het Isala in oktober een datalek, omdat een laptop van een coassistent uit zijn huis was gestolen. Ook het Antoni van Leeuwenhoek meldde een datalek nadat een harde schijf vol patiëntgegevens uit de kofferbak van een onderzoeker was gestolen.

Boete voor niet melden  
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zegt in de het dagblad dat het nog onduidelijk is of het aantal meldingen reden tot zorg is. ‘We hebben het idee dat er een hoge mate van alertheid is bij ziekenhuizen. De bereidheid om te melden is groot. Dus ook als er twiifel is of een datalek wel onder de meldplicht valt’, zegt een woordvoerster tegen Trouw. Als een ziekenhuis een datalek vermoedt, moet dat binnen 72 uur bij de AP gemeld worden. Gebeurt dan niet, dan kan er een boete worden opgelegd van maximaal 820.000 euro. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.