Ziekenhuizen verrassen verzekeraars met ‘waanzinnige’ volumegroei

Zorgverzekeraars zijn verrast door de inzet van ziekenhuizen bij de zorginkoop 2019. Ze zien zich geconfronteerd met eisen voor 15 procent volumegroei. Dat blijkt uit een rondgang van Zorgvisie langs zorgverzekeraars.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
volumegroei ziekenhuizen
Foto: iStock

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen hebben in april bij het hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg een beperkte volumegroei van 0,8 procent afgesproken. Dat is de gemiddelde volumegroei van alle ziekenhuizen in Nederland. Het ene ziekenhuis mag wat meer groeien dan het andere, afhankelijk van lokale ontwikkelingen. Daarnaast kwamen partijen overeen dat verzekeraars de extra kosten van de loonstijging in de cao volledig compenseren. De overheid stelt hiervoor 3,98 procent beschikbaar, de zogeheten OVA-ruimte.

15 procent volumegroei

De vertaling van de landelijke afspraken naar de regio verlopen niet overal even soepel. Met ziekenhuizen waarin zorgverzekeraars marktleider zijn, komen verzekeraars er in de regel wel

0
5026

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.