Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen werken samen in prostaatkankerkliniek

Redacteur Zorgvisie
Een groep van 12 ziekenhuizen gaat samenwerken in een nog te openen prostaatkankerkliniek in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis. De urologen van de ziekenhuizen willen daarbij stapsgewijs robotoperaties uitvoeren voor patiënten met prostaatkanker.
Operatierobot-iStock-400.jpg
Foto: iStock

Dat meldt het Erasmus MC, een van de deelnemende ziekenhuizen. Volgens het medisch centrum leidt de concentratie van prostaatkankeroperaties tot betere resultaten en wordt de kans op incontinentie en potentiestoornissen na de operatie erdoor verkleind. De urologen in de kliniek, die op 1 september wordt geopend, zullen werken met een nieuwe pathologietechniek. Daarbij wordt tijdens de operatie de gehele prostaat pathologisch anatomisch onderzocht, om te voorkomen dat er kwaadaardig weefsel achterblijft. Daardoor kunnen de artsen nauwkeuriger opereren, stellen de ziekenhuizen.

Samenwerking onderzoek ziekenhuizen
In de kliniek in het Maasstad Ziekenhuis zullen alleen de operaties worden uitgevoerd, de diagnostiek en de overige behandelingen zullen blijven plaatsvinden in de andere ziekenhuizen. De twaalf deelnemers zullen ook samenwerken op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar prostaatkanker: ze gaan bijvoorbeeld de uitkomsten van behandelingen en de effecten daarvan op kwaliteit van leven met elkaar vergelijken.

Dossier Concentratie en Netwerken Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.