Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ziekenhuizen zijn niet schoon’

Patiënten lopen grote risico's op infecties, omdat ziekenhuizen niet goed worden schoongemaakt. Dat zeggen deskundigen in een uitzending van het televisieprogramma Zembla dat gisteravond werd uitgezonden.

Per jaar sterven honderden patiënten aan infecties in Nederlandse ziekenhuizen. Volgens arts-microbioloog prof. Jan Kluytmans zouden die doden kunnen worden voorkomen, als de ziekenhuizen volgens de regels werden schoongehouden.

Zorgvisie schreef in december vorig jaar in Zorgvisie magazine al over vieze ziekenhuizen.

Schoonmaken

Een verslaggever van Zembla werkte enkele weken als schoonmaker in het Delftse Reinier de Graaf Gasthuis en in ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk. Met de verborgen camera toont hij onder meer aan dat bloed in de operatiekamers niet wordt verwijderd; dat kankerpatiënten stofvlokken in hun omgeving hebben en dat de afgezonderde kamer voor patiënten die besmet zijn met gevaarlijke bacteriën, niet volgens de regels worden schoongemaakt.

Hygiëne verbeteren

Ook blijkt dat flacons met schoonmaakmiddelen van binnen niet worden gereinigd, terwijl dat dagelijks zou moeten. Volgens infectiedeskundige T. Daha worden de bacteriën in de flacons tijdens het schoonmaken juist verspreid over het ziekenhuis. De directies van de ziekenhuizen hebben in de uitzending toegezegd de hygiëne te zullen verbeteren. (ANP)

Lees ook:

Artikel uit Zorgvisie magazine: Schoonmaak in ziekenhuizen kan beter

Ziekenhuizen niet schoon genoeg

Jaarlijks 20.000 doden door gebrek hygiëne ziekenhuizen

Ziekenhuizen waren rond 1900 hygiënischer

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.