Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zilveren Kruis breidt HartWacht uit naar ziekenhuizen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zilveren Kruis gaat met ziekenhuizen afspraken maken over telemonitoring bij hartpatiënten. Ziekenhuizen kunnen vanaf volgend jaar driejarige contracten afsluiten.
Ottes
iStock

Dit heeft Zilveren Kruis bekend gemaakt bij de publicatie van het inkoopbeleid rondom chronisch hartfalen. Telemonitoring moet vast onderdeel worden van het zorgpad.

Ziekenhuizen

Sinds 2016 loopt er een pilot met HartWacht bij Cardiologie Centra Nederland. Daarmee zijn tot nu toe honderden hartpatiënten geholpen. Hun gemiddelde bloeddruk daalde van 157/89 mmHg naar 132/84 mmHg. Zilveren Kruis hoopt dat het aantal deelnemers stijgt naar ‘duizenden’ klanten van Zilveren Kruis doordat de pilot nu wordt uitgebreid naar de ziekenhuizen. Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop Zilveren Kruis: ‘Met telemonitoring krijgen verzekerden meer regie over hun eigen zorg en een betere kwaliteit van leven. Daarnaast voorkomen we verergering van klachten en onnodig ziekenhuisbezoek.’

Zorgkostenbesparing

De ziekenhuizen krijgen van Zilveren Kruis drie jaar lang een vaste prijs per patiënt met chronisch hartfalen. De zorgverzekeraar bepaalt het aantal patiënten op basis van de declaratiegegevens uit 2017. Door niet te betalen per behandeling maar per patiënt, is er ruimte om te investeren in telemonitoring. Zilveren Kruis biedt de gecontracteerde ziekenhuizen naar eigen zeggen een extra financiële beloning om zorg naar huis te verplaatsen, want ze mogen besparingen tijdens de driejarige contractperiode houden.

Zilveren Kruis biedt bundelprijs

De driejarige afspraak is een deelbudget met plafond dat onderdeel is van de totale afspraak medisch specialistische zorg.  Zilveren Kruis sluit het contract af als er overeenstemming is bereikt over het volume en de bundelprijs. Het afgesproken volume en de bundelprijs bepalen het plafond van het deelbudget. Hiermee dient het ziekenhuis de directe- en indirecte kosten van alle patiënten binnen het zorgpad chronisch hartfalen te betalen.

Substitutie van zorg

Telemonitoring vervangt een deel van de polikliniekbezoeken en voorkomt een deel van de ziekenhuisopnames. Doordat de bundelprijs voor drie jaar wordt vastgesteld, komen de besparingen die het ziekenhuis weet te behalen ten gunste van het ziekenhuis. Na afloop van het driejarige contract, maakt Zilveren Kruis opnieuw afspraken en wordt de bundelprijs aangepast op basis van de gedeclareerde zorgproducten in de afgelopen periode.

HartWacht

De patiënt meet thuis vitale waarden zoals bloeddruk, gewicht en hartslag. Dit geeft direct inzicht in de actuele gezondheidstoestand. Daardoor hoeven patiënten niet steeds naar het ziekenhuis.  Zodra de gezondheidstoestand verslechtert, wordt dit door telemonitoring opgemerkt. Deze vroegsignalering voorkomt verergering van de hartklachten. Uiteindelijk hoopt Zilveren Kruis met telemonitoring zorgkosten te besparen. Hartwacht is een initiatief van Zilveren Kruis, Cardiologie Centra Nederland (CCN) en zorginnovatiebedrijf FocusCura.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.