Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zilveren Kruis: ‘Fraude wijkverpleging kost 50 miljoen euro’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgverzekeraar Zilveren Kruis onderzoekt 86 gevallen van mogelijke fraude in de wijkverpleging. Het totale bedrag waarvoor zou zijn gefraudeerd, bedraagt 50 miljoen euro.
zorgfraude fraude ZN Zorgverzekeraars Nederland
Foto: Fotolia

Dat meldt de zorgverzekeraar aan de Telegraaf en de NOS.

Zorgfraude

Zilveren Kruis trok al eerder aan de bel in verband met de grootschalige fraude, die met name bij ongecontracteerde aanbieders plaats vindt. Het bedrag van 50 miljoen euro is nieuw. In twaalf gevallen is aangifte gedaan. Het gaat onder meer om declaraties door zorgaanbieders bij Zilveren Kruis voor werkzaamheden die nooit hebben plaatsgevonden. In andere gevallen declareert de zorgaanbieder meer uren dan daadwerkelijk is geleverd. Ook wordt zorg gedeclareerd die niet voor vergoeding in aanmerking komt. Op jaarbasis geeft Zilveren Kruis tussen 900 en 950 miljoen euro uit aan wijkverpleging.

Rechtszaken

Er zijn al verschillende rechtszaken gevoerd, maar het aantonen van fraude is lastig en de zorgverzekeraar mag alleen in actie komen bij ernstige vermoedens en signalen uit het veld. Begin juli won Zilveren Kruis een zaak tegen Cleofa. Deze ongecontracteerde zorgaanbieder eiste een betalingsovereenkomst maar Zilveren Kruis weigerde die omdat Cleofa vermoedde dat er sprake was van fraude. Eind augustus liet ZN weten dat zorgverzekeraars de kosten van onderzoek naar fraude zullen gaan verhalen op de fraudeurs.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.