Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zilveren Kruis werkt aan uitbreiding inkoopcollectief dure medicijnen

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Zilveren Kruis wil samen met andere zorgverzekeraars dure geneesmiddelen inkopen. De zorgverzekeraar voert momenteel gesprekken om hen te laten aanhaken bij het inkoopcollectief waaraan inmiddels twintig ziekenhuizen deelnemen. Dat zegt de zorgverzekeraar desgevraagd.
Zilveren Kruis werkt aan uitbreiding inkoopcollectief dure medicijnen

‘Wij zouden aansluiting van meerdere verzekeraars van groot belang vinden en toejuichen als deel van de oplossing om met elkaar de toegankelijkheid en betaalbaarheid van dure geneesmiddelen te waarborgen,’ aldus Zilveren Kruis. Namen worden nog niet bekend gemaakt. Sinds 1 januari van dit jaar koopt het inkoopcollectief TNF-alfaremmers in. Uitbreiding naar andere geneesmiddelen zal volgend jaar nog niet plaatsvinden.

Noorwegen

Aan TNF-alfaremmers wordt in Nederland ongeveer 450 miljoen euro omgezet. De kortingen die worden bedongen, kunnen flink oplopen nadat in februari het patent op infliximab (Remicade) is verlopen. Het middel wordt gebruikt bij de behandeling van een chronische darmziekte, de ziekte van Crohn. Achmea geeft jaarlijks circa 40 miljoen euro uit aan Remicade. In Noorwegen zijn door de inzet van biosimilars, generieke biotechmedicijnen, al kortingen tot 72 percentage gerealiseerd. De besparingen van het inkoopcollectief komen voor een derde terecht bij de deelnemende ziekenhuizen, voor een derde bij de verzekeraar en voor een derde bij een innovatiefonds.

Besparing

De zorgverzekeraar wil nog niet aangeven hoeveel tot nog toe is bespaard. Vanwege de lange doorlooptijd van DOT’s duurt het enige tijd voordat zicht is op de opbrengsten. Zilveren Kruis gaat nog steeds uit van een miljoenenbesparing.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.