Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zilveren Kruis wil integraal hoofdlijnenakkoord

Redacteur Zorgvisie
Zilveren Kruis pleit voor één integraal hoofdlijnenakkoord met alle zorgsectoren. ‘Alleen op die manier kun je afspraken maken over de transitie van zorg naar de eerste lijn,’ aldus Olivier Gerrits, directeur zorginkoop van de verzekeraar.
Sparschwein Mit Stethoskop
Adobestock

Tot nog toe heeft de minister van Volksgezondheid hoofdlijnen afgesloten met afzonderlijke sectoren zoals de ggz en de eerste lijn. Ook het nieuwe kabinet mikt op afzonderlijke akkoorden.

Gerrits voelt de druk van het regeerakkoord waarin is opgenomen dat de hoofdlijnenakkoorden voor in totaal 1,9 miljard euro aan aanbuigingen moeten zorgen. Het Centraal Plan Bureau heeft zich kritisch uitgelaten over de omvang van de ombuiging die de groei van de curatieve zorguitgaven moet dempen. ‘In het regeerakkoord wordt rekening gehouden met een significante besparing. We voelen de druk,’ zegt Gerrits. Zilveren Kruis wil samen met de zorgaanbieders een koers uitzetten voor de transitie van ziekenhuiszorg naar de eerste lijn of thuis. ‘We zullen samen een strategisch doel moeten opstellen,’ aldus Georgette Fijneman, sinds 1 augustus divisievoorzitter van Zilveren Kruis.  Bij de inkoop voor 2018 is Zilveren Kruis al stevig aan het onderhandelen met de  tweede lijn. Vooral academische ziekenhuizen worden onder druk gezet om basiszorg af te stoten. ’We zetten stevig in richting ziekenhuizen terwijl we tegelijk de uitgaven voor eerstelijnsverblijf 10 procent laten stijgen. In de wijkverpleging gaan de tarieven omhoog,’ aldus Gerrits.

De zorgverzekeraar heeft nog steeds te maken met veel gedeclareerde uren door niet-gecontracteerde thuiszorgaanbieders. Die declareren tweemaal zoveel uren als gecontracteerde aanbieders. Inmiddels zijn er 67 dossiers waarbij een vermoeden van fraude bestaat terwijl 12 maal aangifte is gedaan. In totaal gaat het om  tientallen miljoenen euro’s aan onterecht gedeclareerde zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.