Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

ZN: Hergebruik rollators leidt tot extra kosten

Mark van Dorresteijn
Het hergebruiken van rollators is veel duurder dan het leveren van een nieuw exemplaar. Dat stelt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in reactie op D66-Kamerlid Pia Dijkstra.
ZN: Hergebruik rollators leidt tot extra kosten

Dijkstra stelde dat verzekeraars geen enkele moeite doen om ouderen aan een goede tweedehands rollator te helpen. Volgens haar een typisch voorbeeld van spilzucht in de zorg, waardoor verzekeringspremies stijgen en de zorgkosten compleet uit de hand lopen. D66 vindt dat de rollator uit het basispakket moet verdwijnen, zodat gebruik wordt gemaakt van de tweedehands voorraad die nu op sites als marktplaats.nl te vinden zijn.

Basisrollator

ZN is verbaasd over deze uitspraak. “Zorgverzekeraars weten dat in de praktijk het hergebruiken van rollator veel duurder is dan het leveren van een nieuwe rollator. De tweedehands rollators moeten worden ingezameld, ze worden stuk voor stuk nagekeken en gereviseerd om te voorkomen dat mensen vallen door ondeugdelijk materiaal.” Volgens ZN hebben zorgverzekeraars wel degelijk geprobeerd om rollators opnieuw te gebruiken. “De vergoeding in het basispakket is echter alleen voor een eenvoudige standaardrollator, en dan blijkt dat hergebruik van deze rollators juist extra premiegeld kost.”

Extra kosten

Op basis van het door de overheid vastgestelde basispakket vergoedt de zorgverzekeraar een bedrag voor de aanschaf van een standaardrollator. In de praktijk kiest de consument vaak voor een duurder en luxer model en is men bereid om de extra kosten zelf te betalen. “Daarnaast zorgen de zorgverzekeraars ervoor om in de polis en de contracten een minimale gebruiksduur vast te stellen. Mensen kunnen dus niet zomaar een nieuwe rollator vergoed krijgen”, aldus ZN. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Wiegel: rollator in basispakket kost 15 miljoen

Nog geen dekking voor rollator in pakket

Rollator met rupsbanden rukt op

3 REACTIES

  1. Helemaal eens met Rinie. Je levensfase bepaalt waar je je budget aan besteed. Ook lage inkomens kunnen het geld voor een rollator (50,-) ophoesten het heeft er alleen mee te maken hoe je je prioriteiten stelt. Daarbij ben ik het niet eens met ZN, want wie controleert dan de kwaliteit van de rollator als die in gebruik is? Juist, de persoon of de omegving van de persoon die hem gebruikt. Daarbij is een rollator geen high-tech ingewikkeld apparaat en met een beetje logische kennis kun je wel beoordelen of die wel of niet veilig is voor gebruik. Daarbij komt dat mensen die een rollator nodig hebben vaak contact hebben met een ergo of fysiotehrapeut en die hebben wel verstand van die apparaten. Dus gebruik 2e hands rollators kan zeker leiden tot een zorgbesparing!!

  2. Lees alle reacties
  3. Voor de baby kopen ouders een kinderwagen en autozitje. Vervolgens voor het groter wordend kind een wandelwagen, een fietsje,een paar keer een grotere fiets en soms nog een bromfiets.
    De volwassene koopt gedurende zijn leven diverse vervoermiddelen, fiets, bromfiets, auto, alnaargelang zijn behoefte en financiële mogelijkheden.
    Ouder geworden moet ineens de rollator worden betaald uit de gemeenschappelijke zorggelden. Dat is toch niet logisch!?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.