Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

ZN maakt plan voor speciale traumaziekenhuizen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgverzekeraars Nederland werkt aan een plan waarin specialistische spoedzorg wordt geconcentreerd in een ‘kleiner aantal’ ziekenhuizen. Wetenschappelijke verenigingen van medici zijn betrokken bij de uitwerking van het plan.
ZN maakt plan voor speciale traumaziekenhuizen

Eenvoudige spoedeisende zorg moet in de buurt voorhanden blijven. Eind 2012 moet het stappenplan gereed zijn.

Zorg niet optimaal

Volgens de zorgverzekeraars kunnen mensen er nu niet altijd van op aan dat in alle ziekenhuizen dag en nacht een deskundig en volledig geoutilleerd behandelteam klaarstaat. Optimale zorg is niet altijd gegarandeerd. De zorgverzekeraars maken onderscheid tussen spoedeisende basiszorg en gespecialiseerde spoedeisende zorg, waarvoor bijzondere deskundigheden en voorzieningen noodzakelijk zijn. De spoedeisende basiszorg, zoals behandeling van gebroken benen, moet dicht bij de burgers beschikbaar zijn.

Zorgprofielen

ZN ziet dit in de vorm van spoedeisende hulpafdelingen in combinatie met huisartsenposten. Complexe zorg, zoals traumazorg en spoedeisende neurologische, cardiologische, vaatchirurgische en verloskundige zorg is beter in een kleiner aantal ziekenhuizen te concentreren. Intensive Care-afdelingen zullen hierop worden aangepast. Op deze manier ontstaan er verschillende spoedeisende zorgprofielen voor ziekenhuizen: sommige krijgen een meer specialistisch profiel, andere ontwikkelen zich tot basis spoedeisende medische diensten.

NVZ

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen betwijfelt de waarde van zo’n sterke concentratie van spoedzorg, omdat onduidelijk blijft bij welke volumes de kwaliteit van zorg zichtbaar en bewijsbaar toeneemt. NVZ voorzitter Roelf De Boer: ‘De normen die ZN toepast, zijn afgeleid uit normen door derden en normen uit de literatuur. Deze normen zijn onvoldoende toepasbaar op de Nederlandse situatie. Daarom is de waarde ervan onduidelijk.’ Daarnaast is de NVZ bang dat de visie over spoedeisende en acute zorg van ZN gevaar oplevert voor de samenwerkingsinitiatieven in de acute zorg die er al zijn.

Kapitaalvernietiging

Omdat de gevolgen van het plan volgens de NVZ onvoldoende in kaart zijn gebracht, kan “grote onrust ontstaan onder de bevolking, verplegend personeel en medici.” De Boer: ‘Het zomaar op basis van onbewezen volumenormen sluiten van een afdeling spoedeisende zorg of intensive care kan rampzalige gevolgen hebben voor heel veel voorzieningen in het ziekenhuis. Dat is je reinste kapitaal vernietiging.’ (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Leer meer:

RVZ wil aantal SEH’s halveren

NVZ: geen rol voor overheid bij sluiten SEH’s

‘Halveren SEH’s wel degelijk nadelig’

‘Debat sluiting SEH’s onvoldoende doordacht’

2 REACTIES

  1. Los van of het wenselijk is dat verzekeraars bepalen wat in de zorg nodig is en wat niet, is er een keerzijde aan het concentreren van zorg. Tijdsverlies en informatieverlies (bij overdracht) zijn twee belangrijke factoren, die de prognose e/o overlevingskans van een acute SEH patient sterk kunnen verminderen en bij zorgconcentratie zeker een issue zullen zijn. De diagnose wordt veelal pas in een ziekenhuis vastgesteld. Bij nog meer centraliseren van zorg is de kans groot dat de patient dan alsnog overgeplaatst moet worden. De ervaring leert dat overplaatsing veelal veel rondbellen en overleg vergt en er dus altijd kostbare tijd verloren gaat, patienten vaak in verslechterde staat aankomen in het andere ziekenhuis en ook de ‘veilige’ tijdspanne voor noodzakelijke onderzoeken, nadenken en handelen voor de zorgverleners aldaar nauwer, en wellicht te nauw zal zijn (onder hoge druk). Indien de verzekeraars dit doorzetten lijkt het me in elk geval niet meer dan redelijke dat zij de ziekenhuizen ook faciliteren en 7×24-uur, een zeer snelle (binnen 15 min bijvoorbeeld) overplaatsing naar elders garanderen na melding door een dienstdoende arts.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.