Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

ZN onderzoekt contractering achterban

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft een onafhankelijke commissie van wijze mannen ingesteld om te onderzoeken of er sprake is van onregelmatigheden in de contractering van de ziekenhuizen voor 2012.
ZN onderzoekt contractering achterban

ZN heeft de commissie ingesteld na hardnekkige geruchten dat sommige grote zorgverzekeraars misbruik maken van hun marktleiderschap. Zij zouden te lage prijzen hebben afgesproken voor de behandelingen van hun eigen verzekerden. Mogelijke tekorten voor de ziekenhuizen worden in het kader van een overgangsregeling bijgepast door het vereveningsfonds. Met zo’n constructie wentelen verzekeraars de kosten en risico’s af op de gemeenschappelijke premiepot. “De contractering is dit jaar erg ingewikkeld omdat er twee bekostigingssystemen naast elkaar bestaan. We laten eerst de systeemrisico’s in kaart brengen. Daarna kijken we hoe we verder gaan,” zegt Theo Hoppenbrouwers, directeur Verzekeringen van ZN. Het is volgens hem ondoenlijk om alle ziekenhuiscontracten tegen het licht te houden.

Gevoelige kwestie

De kwestie is gevoelig. Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid heeft beleid in gang gezet om de zorgverzekeraars zelf meer financieel risico te laten lopen. Het jaar 2012 is het eerste jaar waarin de risico’s voor de zorgverzekeraars flink moeten toenemen. Dit is onderdeel van het marktwerkingsmechanisme om de zorg doelmatiger en goedkoper te maken. De stijgende zorguitgaven en de marktwerking in de zorg zijn een belangrijk thema in de verkiezingsstrijd.

Wijze mannen

De afgelopen maanden is veel te doen geweest over de invloed die zorgverzekeraars claimen bij de ziekenhuizen. Een aantal ziekenhuisbestuurders heeft geprotesteerd tegen de aanvullende voorwaarden bij de contracten en veel contracten zijn nog niet getekend. De commissie van wijze mannen van ZN zal waarschijnlijk half oktober verslag uitbrengen.

Zorgverzekeraar

ZN-voorzitter André Rouvoet heeft een paar dagen geleden in een interview met dagblad Trouw verklaard dat de zorgverzekeraars de ouderenzorg graag willen uitvoeren omdat ze dat beter, efficiënter en goedkoper kunnen uitvoeren dan de gemeenten. Veel politieke partijen willen de ouderenzorg overhevelen naar de gemeenten. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees meer:

André Rouvoet wil dat verzekeraars ouderenzorg doen

11 REACTIES

 1. Ja beste Jan ,maar behandelaars plegen dan wel te controleren behandelingen . Heeft u in de spreekkamers bij die consulten gezeten ?? Leuk dat u die burocraten en graaimanagers in EEN adem noemt. In het Vumc heeft dat tijdverdrijf van de bestuurders en andere ego`s wel DODEN gekost. Daarop wijzen is dus voor u een scheldend TIJDVERDRIJF ??!Bedenk verder dat alles wat u zegt ,ook tegen u , gebruikt kan worden.

 2. Lees alle reacties
 3. Natuurlijk een leuk tijdverdrijf om te schelden op bureaucraten en graaimanagers, maar vergeet niet dat veel behandelaars meer gaan behandelen omdat dat profijtelijk is. De zorg teruggeven aan de zorgverleners en behandelaars betekent dat we teveel zorg en teveel behandelingen krijgen en de bijpassende facturen.

 4. De overheid heeft de zorgverzekeraars een vinger gegeven. En -natuurlijk- hebben opportunistische managers de hele hand gegrepen. Schaam je graaiers! Dit gaat allemaal uiteindelijk wel ten koste van zieke medemensen in onze samenleving.
  Het was niet te hopen, maar wel te verwachten dat de zorgverzekeraars misbruik zouden maken van hun verkregen macht.
  Dat het zó lomp grof en schandalig zou gaan, en met zo weinig verontwaardiging van de politiek en de media, is desalnietemin verrassend. En zeer verontrustend: Het toont aan ZV’s hun marktpositie niet aankunnen en dat geld het enige is dat voor hen telt. En nu gaan ze zichzelf controleren? Dat wordt weer een drama. Treurig naïef landje.

 5. Deze zaak krijgt nog te weinig media-aandacht. De huidige (VVD) minister roemt het voorjaarsakkoord en claimt de successen. Zodra duidelijk wordt op welke schaal hier kosten worden afgewenteld op de “gemeenschappelijke premiepot” dan zal blijken dat de bezuinigingsdoelstelling in niet is gehaald. Op basis van de verhalen die mij ter ore zijn gekomen verwacht ik dat de ziekenhuiszorg-kostentoename niet 2,5% maar eerder 4% is. Sommigen zullen beweren dat ook 4% nog een mooi resultaat is. Wel moet ik toegeven dat ik niet had verwacht dat de verzekeraars zoveel onderhandelingsmacht zouden weten te vergaren. Hoewel dat gepaard ging met een botte houding van de verzekeraars (“la la la, ik hoor jullie lekker niet”), verwacht ik een blijvende verandering in de onderhandelingsrelatie. Nu nog ter zake kundige onderhandelaars aan de kant van de verzekeraars…

 6. wat jullie ook melden het is zo dat ik altijd snel een vervolg afspraak kreeg maar nu moet ik langer wachten.
  De zorg voor wmo en pgb is niet duurder geworden de graai cultuur neemt toe.
  Ook bij de gemeentes die nog steeds laten betalen voor bijv scootmobiel enz.
  Hoogeraad uitspraak lappen ze aan hun laars.
  Geen inkomsten afhankelijke bijdragen nog volop actief.
  Zo,als in zuidhorn.
  Ambassadeur pgb.Ik ben druk bezig met rekeningen bij elkaar te krijgen om hier een halt toe te roepen,en mensen moeten hun geld terug krijgen.
  Gelukkig hebben we ,,persaldo die op alle fronten de zaken in de gaten houdt.Hoe meer leden hoe beter dan heb je luisterend oor en actie op alle pgb en wmo.

 7. U bent gefrustreerd””, kreeg ik te horen na mijn reactie op weer enige zorgidiotie. De “”deskundige met 30 jaar ervaring ??”” maakte mij duidelijk dat zo het al geen besmettelijke ziekte was het wel een , nog wel behandelbaar , syndroom lijkt. Uw bovenstaande philippica bewijst uw kennis van zaken en uw zorgelijk kloppend hart. Blijf dus de zorgparasieten therapeutisch bestoken met uw diarree. Last van de geur zullen ze niet hebben . Deze lintwormen ruiken alleen uw geld. Heeft u overigens vandaag Argos nog beluisterd op radio 1 , het vumc betreffend. Ook hier een bestuur dat gewoon crimineel laks gedrag vertoont. Luister en huiver. Naar de genoemde zooitjes (ook igz) gaat ons goede geld. Blijf dus diarreren beste E. Kriek. De Zorg zit toch al in de shit net als veel kwetsbare zorgafhankelijken .

 8. Excuseer voor mijn verbale diarree. Ik zal hierna stoppen.
  De zorg, dat is in eerste de interactie zorgverlener en patient. Zo simpel is het.
  Diezelfde zorg, die interactie, wordt volkomen weggevaagd en leeggezogen door zorgparasieten.
  Geef ons de zorg weer terug! En ook graag die 12 miljard; die zijn namelijk van ons ( premiebetalers) en niet van ZN.

 9. Eigenlijk fascineert deze hele gang van zaken mij.
  Ik roep collega zorgverleners/ zorgverleensters op om eens een inventarisatie te maken van controle-instanties in de zorg.
  Een voorzet ( ik ben huisarts) :
  – huisartsen- collega’s ( in de waarneming en tijdens diensten op de HAP. Tijdens nascholing zoals FTO waarbij wij spiegelinformatie krijgen) ; en natuurlijk onze eigen NHG standaarden;
  – specialisten van het regionale ziekenhuis. Niet zelden krijgen wij feedback op al dan niet terechte verwijzingen. Ook middels regionale nascholingen krijgen wij feedback. Eerste-tweedelijns commissies. Verwijsafspraken. Informele bijeenkomsten zoals voetbalwedstrijdjes ( geen sterk voorbeeld, ik geef het toe) . Regionale protocollen. Regionale farmacotherapeutische afspraken.
  – patientenclubs. De bekendste ( en de meest disfunctionerende) is natuurlijk de NPCF.
  – regionale klachtencommissies ( verplicht aangesloten).
  – tuchtrecht ( inclusief de ridicule uitspraken die zij regelmatig doen) .
  – KNMG richtlijnen.
  – initiatieven zoals zorgkaartnederland.
  – de regionale preferente verzekeraar, die mij er op aanspreekt als ik vreemd declareer;
  – De IGZ ( huisarts dient binnen 30 seconden de spoedtelefoon op te nemen. Straf: naast eeuwige hel en verdoemenis, 30000 Euro boete) ;
  -NZa: meedoen aan ondeugdelijk onderzoek naar huisartseninkomen, om Schippers te pleasen, of anders enkele tienduizenden Euro’s boete.
  -NMa: de club die met pitbulls de wasknijperfabrieken bezoekt, teneinde onregelmatigheden te ontdekken, bezoekt ook de LHV! Gevolg: LHV faiiliet. Miljoenen boete. Iets met afspraken over vestiging in de moerassen van Boertanmge versus de grachtengordel in Amsterdam, of zo.
  – een horde aan bloggers en professoren ( Wim Groot, die naar men fluistert zijn ziel aan de duivel wil verkopen om een plekje in het pluche te krijgen ) die een mening over mijn handelen hebben;
  – ZN natuurlijk, die mij een handtekening bij het kruisje oplegt in deze fraaie markt, en die mij 24 uurs beschikbaarheid oplegt tegen een tarief, lager dan die loodgieters doorgaans hanteren.
  – Wijze mannen van ZN, die het contracteerbeleid van ZN controleren.
  Iemand aanvullingen?

 10. Dus: als ik het goed voor heb zijn er ziekenhuizen, die proberen zorg te leveren. Gewoon zorg. U weet wel. Behandelen van gebroken heupen en hartinfarcten.
  Dan komt er vervolgens een horde aan controle- instanties, die de kwaliteit moeten controleren van die ziekenhuizen.
  Vervolgens komt de markt, en fabuleuze zorgverleners als als ZN. Althans, volgens Rouvoet.
  ZN wordt de baas, met een knipoog van Schippers ( mede namens Wiegel) .
  IGZ, NZa en NMa worden dikke vriendjes met ZN.
  ZN contracteert vervolgens ziekenhuizen, die die zorg proberen te leveren.
  Ergo: nog meer controle instanties.
  En nu moet er blijkbaar een commissie komen van wijze mannen, die de contractering van de achterban moet controleren?
  Nederland, wat bent u diep gezonken.
  De controle- ego’s hebben de macht, en delen de lakens uit.
  Wat vreemd toch dat de zorgkosten skyhigh oplopen in ons kikkerlandje.
  Kan daar niet eens een commissie van wijze mannen op gezet worden?

 11. De hardnekkige geruchten kan ik bevestigen. De strategie was zo uitgekookt en er waren zoveel mensen bij betrokken dat dit wel fout moest gaan. ZN moet natuurlijk aan damagecontrol doen, maar de autoriteiten (NZa voorop) moeten zich afvragen of ZN een voldoende onafhankelijke partij is. Zelf heb ik het vermoeden dat VWS weet heeft van de afspraken en mogelijk heeft ingestemd. Daardoor is de NZa mogelijk ook niet helemaal neutraal, zeker niet vlak voor de verkiezingen. Hoe dan ook, het is goed dat dit wordt opgepakt!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.