Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

ZN publiceert lijst met ziekenhuizen die minimumnorm niet halen

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft zichtbaar gemaakt welke ziekenhuizen bepaalde behandelingen niet meer mogen uitvoeren. Voor 18 complexe behandelingen is nu een lijst beschikbaar van welke ziekenhuizen niet aan de minimumkwaliteitseisen voldoen.
ZN publiceert lijst met ziekenhuizen die minimumnorm niet halen

De organisatie van zorgverzekeraars heeft de richtlijnen van verschillende beroepsverenigingen naast de praktijk in de ziekenhuizen gelegd. Sommige ziekenhuizen bleken niet aan de minimumnormen te voldoen en besloten daarom deze complexe zorg niet meer aan te bieden.

Minimumnorm

‘Dat wil niet zeggen dat de kwaliteit vroeger niet in orde was’, zegt een woordvoerder van ZN. ‘Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze het minimumaantal operaties niet haalden’, Om vast te stellen of een ziekenhuis de minimumnorm gehaald heeft, wordt onder meer ook gekeken naar de aanwezigheid van gespecialiseerde artsen en apparatuur en naar het overleg tussen verschillende afdelingen.

Ander ziekenhuis

Voor de voor- en nabehandeling van een operatie kunnen patiënten doorgaans wel gewoon terecht in het ziekenhuis om de hoek. Voor de complexe ingreep zelf gaan ze dan naar een ander ziekenhuis, dat de ingreep wel uitvoert.

Concentratie topzorg

De laatste jaren is er veel te doen om concentratie in de ziekenhuiszorg. Door bepaalde zorg te concentreren in een aantal gespecialiseerde centra, moet de zorg beter worden en moeten de kosten in de hand gehouden worden. (ANP)

Lees meer:

Bekijk de lijst van ZN

Kwaliteitsnormen

3 REACTIES

  1. ik zie een mooie nu al veel gebruikte sluip route: ipv één DOT-ZP voor één ziekenhuis voor voor-, na- en durante operatiezorg, mogen twee ziekenhuizen op deze manier meer geld/DOT’s declareren. Bovendien kan je aan dat gesjouw met patienten ansich ookal extra lekker extra verdienen. Kortom, dat betekent meer betalen voor dezelfde zorg. lijkt me een goed plan aangezien o.a. de baby-boom generatie ons landelijk huishoudboekje zo lekker beheerd hebben dat toekomstige generaties alleen in hun dromen de hierdoorontstane schuld kunnen afbetalen.

  2. Lees alle reacties
  3. Hoe gaat de ontwikkeling verder?
    Gaat er in de opleidingen ook een voorsorteren komen? Kun je als kwalitatief goed , maar jong chirurg niet beter veilig in de mainstream blijven? En maar kiezen voor meer risicoloos werken. Het systeem holt zich op deze wijze uit.De gespecialiseerde teams zullen vroeg of laat de power en drive gaan missen om het “op te knappen”. De huidige kwaliteitsmix zal verloren gaan.De ziekenhuizen worden KwikFit vestigingen. Dat kan niet de bedoeling zijn van de beleidsmakers. Ook het onveilihghiedsgevoel bij petienten zal toenemen in plaats van afnemen. Temeer daar het gat tussen oorzaak (lifestyle) en oplossing ( high tech) groter en groter wordt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.