Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

ZN: Vergoeding Pompe en Fabry moet blijven

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wil de vergoeding van dure geneesmiddelen voor de ziekte van Pompe en Fabry behouden. Dat schrijft de organisatie per brief aan het College van Zorgverzekeringen (CVZ).
ZN: Vergoeding Pompe en Fabry moet blijven

Volgens ZN wekt het conceptadvies van het CVZ ten oprechte de indruk dat zorgverzekeraars het plan steunen om de dure medicijnen voor zeldzame ziekten niet meer te vergoeden. ZN is hierover verbaasd omdat zorgverzekeraars zich nooit over dit onderwerp hadden uitgesproken. ‘Het beheer van het basispakket is de verantwoordelijkheid van de overheid. Zorgverzekeraars voeren op grond van de zorgverzekeringswet de basisverzekering uit. Daarom laten zij zich niet inhoudelijk uit over voorstellen tot wijzigingen in het basispakket’, aldus ZN.

Discussie over zorgkosten

ZN verwelkomt de brede maatschappelijke discussie over de kosten van de zorg, maar de dure geneesmiddelen voor kleine groepen patiënten die lijden aan zeer zeldzame ziekten, vormen daarvoor naar het oordeel van ZN geen goed vertrekpunt. ‘Al was het maar omdat de overheid zich gebonden heeft aan Europees stimuleringsbeleid om weesgeneesmiddelen naar de markt te brengen, onder andere door gunstige vergoedingsvoorwaarden te creëren.’

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ZN )

Lees ook:

‘Schippers gaat onderhandelen met medicijnproducenten’

Discussie losgebarsten over schrappen medicijn door CVZ

2 REACTIES

  1. Ooit denk je dat al die reacties geen zin hebben. Vorige week schreef ik dat het onverteerbaar en schandelijk is dat zorgverzekeraars wel sponsorgelden geven aan sport en duur betaalde voetballers en niet de geneesmiddelen voor Fabry en Pompe vergoeden. Ik heb het gevoel dat die reactie geweldig heeft bijgedragen aan de haast waarmee zorgverzekeraars PLOTS over elkaar heen vielen om toch maar vooral te verklaren dat die geneesmiddelen vergoed blijven. Mijn reactie was: “”Het geldbedrag dat de verzekeringen moeten betalen voor de ziekte Fabri en Pompe is nog altijd veel lager dan de sponsorgelden die de verzekeraars betalen aan overbetaalde sportmensen. Zo zie je maar, beter een heel zieke jongen zonder medicijnen dan een duurbetaalde sportjongen zonder mercedes. MOET KUNNEN””

  2. Lees alle reacties
  3. ZN grijpt de kans om de rekening alvast bij de collectiviteit neer te leggen, terwijl juist de kleine kans die de individuele verzekerde loopt op een (ook financieel) zeer ingrijpende aandoening bij uitstek voor verzekering in aanmerking zou moeten komen. anderzijds zijn dit type risico’s wel een van de redenen om de AWBZ in het leven te roepen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.