Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

ZN verzekert behoud spoedzorg ziekenhuizen

Mark van Dorresteijn
Vrijwel ieder ziekenhuis zal volgens Zorgverzekeraars Nederland spoedzorg behouden. ‘Slechts in stedelijk gebied, met veel ziekenhuizen relatief dicht bij elkaar, kan het zijn dat niet meer ieder ziekenhuis spoedzorg aanbiedt’, zegt Marianne Lensink, directeur Zorg bij Zorgverzekeraars Nederland, in reactie op recente publiciteit.
Marianne Lensink
Marianne Lensink

Zorgvisie kreeg eind januari de regioplannen voor spoedzorg in handen en ontdekte dat de concentratie van spoedzorg stevige vormen aan zou nemen.

Concentratie spoedzorg

Volgens ZN kan de concentratie van spoedzorg ingrijpende gevolgen hebben voor afzonderlijke ziekenhuizen. ‘Maar vrijwel ieder ziekenhuis houdt spoedzorg en wij zetten de kwaliteit voorop’, belooft Lensink. ‘Zorgverzekeraars kiezen daarbij voor een zorgvuldige aanpak. Ze zijn onlangs per regio gesprekken gestart met ziekenhuizen om tot een gezamenlijk plan te komen om de kwaliteit van de spoedzorg in de regio te verbeteren. We staan dus aan het begin van een proces, dat ongetwijfeld nog tijd zal vragen. De plannen hebben nog nergens een definitief karakter.’ Door complexe spoedeisende zorg te concentreren ontstaan er volgens ZN verschillende profielen van spoedeisende zorgposten. De profielen lopen uiteen van basis SEH’s tot complete SEH’s met alle bijbehorende voorzieningen, met of zonder vormen van complexe zorg. Ook wordt de samenwerking met huisartsenposten (HAP’s), die ook nu al veel spoedeisende zorg bieden, meegenomen om te voorkomen dat onnodig beroep moet worden gedaan op ziekenhuiszorg.

Langer onderweg voor beste zorg

Veel mensen zijn nog gewend automatisch naar het ziekenhuis dichtbij te gaan als ze zorg nodig hebben, en daar moeten we vanaf volgens Lensink. ‘We weten allemaal dat de zorg in ons land over het algemeen goed is, maar dat er wel verschillen zijn. Zorgverzekeraars willen die verschillen zichtbaar maken en vervolgens de beste zorg voor hun verzekerden inkopen. Dat is misschien even wennen, maar dat is wel de toekomst, ook voor complexe spoedzorg. Je kunt echt beter iets langer onderweg zijn, maar dan ook verzekerd zijn van de beste zorg in jouw situatie.’

Onrust

Lensink zegt tot slot de onrust die ontstaat wel te begrijpen. ‘Maar laat ik voorop stellen: zorgverzekeraars willen de spoedeisende zorg niet slechter, maar juist beter maken. En het gaat ook niet om een bezuinigingsoperatie. We verwachten wel dat het op termijn besparingen kan opleveren, juist doordat de kwaliteit van zorg verbetert.’

Concentratie en netwerken

Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.
Bekijk het dossier

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Volgens de visie van ZN moet complexe spoedzorg geconcentreerd worden in een klein aantal centra. Daar is wel wat voor te zeggen, zeker in het geval van bv (sommige typen van) acuut hartinfarct en multitrauma. Echter, laten we wel blijven bij ziektebeelden waarvoor onomstotelijk bewezen is dat concentratie leidt tot betere zorg. Dat is niet zo in andere ziektebeelden, zoals bv CVA zorg. En al helemaal niet in de zorg voor heupfracturen, daar is helemaal niets complex aan. Maar goed, als we dan voor het gemak even stellen dat de door ZN voorgestelde ziektebeelden gecentreerd worden, dan hebben we het over nog geen 4! procent van de SEH-bezoeken. Voor deze 4 procent zou concentratie van zorg dus mogelijk tot een verhoging van de kwaliteit van zorg leiden. Dat is, als je deze patiënten al van te voren zou kunnen herkennen…
    Voor 96% van de zorg die op een SEH geboden wordt geldt dan dus geen kwaliteitsvoordeel door concentratie. ZN vindt dat deze patiënten dan gezien kunnen worden op een zogenaamde ‘spoedpost’, waar geen SEH-artsen hoeven te werken en ook geen OK of IC buiten kantooruren beschikbaar hoeft te zijn. Dat is dan wel jammer voor de patiënt met een blindedarmontsteking of bloedvergiftiging, geen complexe spoedzorg. Die patiënt wordt dus pas de volgende dag (of na het weekend?) behandeld, en krijgt in dat ziekenhuis dan dus suboptimale behandeling…
    Hoe is dit laatste dan verhoging van de kwaliteit van zorg?

  3. Dit is geen slecht nieuws. Maar het wordt pas goed nieuws op het moment dat ZN twee profielen voor de SEH omarmt: een voor alleen superspoedeisende hulp (acuut hartfalen, beroertes en ernstige interne bloedingen), en een voor volledige SEH. Die dan dus beiden 24/7 open zijn.
    Zoals de plannen nu lijken te zijn, heeft ZN twee andere profielen voor ogen: beperkte SEH gedurende de daguren, en volledige SEH 24/7. Dat is een wezenlijk verschil.
    Daarbij zij opgemerkt dat met de twee eerstgenoemde soorten SEH niet alle ziekenhuizen een (soort) SEH hoeven te behouden. Kostenbesparing is dus mogelijk, als ziekenhuizen dicht bij elkaar liggen.
    Wel moet vanaf in principe elk punt in Nederland, de Waddeneilanden helaas uitgezonderd, binnen 45 minuten na melding bij de alarmcentrale er intramurale behandeling zijn gestart bij superspoedeisende aandoeningen.
    Zie voor het hele verhaal en de uitwerking van het bovenbeschreven SEH-reorganisatieplan de aankomende versie 2.0 van de pagina Zorgconcentratie, op http://bit.ly/1jj2ogI (eigen site).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.