Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

ZN vindt vier centra voor protonentherapie te veel

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vindt vier vergunningen voor protonentherapie te veel en spreekt van een verkeerd signaal nu minister Schippers van VWS aan vier umc’s vergunningen wil verstrekken. Met één vergunning zou uit oogpunt van kwaliteit en kostenbeheersing kunnen worden volstaan, stelt ZN in een persverklaring. Zelfs kan overwogen worden, aldus de zorgverzekeraars, om er helemaal vanaf te zien, omdat er in Duitsland nog voldoende onbenutte capaciteit is.
ZN vindt vier centra voor protonentherapie te veel

ZN heeft bezwaar aangetekend tegen de regeling protonentherapie van het ministerie van VWS. Als er toch vier vergunningen worden verleend, gaan de verzekeraars onderzoeken of ze de contractering kunnen beperken tot één, hooguit twee centra. Spreiding is wat ZN betreft niet nodig, omdat het gaat om een kortdurende behandeling die heel goed geconcentreerd kan worden aangeboden.

Kosten beperken
ZN schrijft: ‘In het onlangs met de minister gesloten akkoord over de ziekenhuiszorg is afgesproken de kostenstijging de komende jaren fors te beperken. In dat kader is ook de afspraak gemaakt om dure, nieuwe zorgvoorzieningen op beheerste wijze te introduceren. Spreiding van protonentherapie over het land is volgens de zorgverzekeraars niet nodig, omdat het gaat om een kortdurende, intensieve behandeling die heel goed geconcentreerd kan worden aangeboden.’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.