Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZN: wachtlijstcijfers CVZ zijn onbetrouwbaar

MAARSSEN - De wachtlijstcijfers van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) geven geen betrouwbaar beeld van de werkelijkheid. Dat zegt Jan Coolen, AWBZ-coördinator van Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Het CVZ concludeert in de wachtlijstrapportage 2007 dat de wachtlijsten vergeleken met 2005 met 65 procent zijn gestegen. In de verpleging en verzorging wachten ruim 111.000 mensen op zorg. De peildatum in het CVZ-rapport is 1 januari 2007. Over 2006 ontbreken exacte gegevens.

Geen wachtlijsten

Volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) geven de cijfers echter een vertekend beeld, omdat zorgaanbieders de AZR – de AWBZ-brede zorgregistratie (AZR) – te laat invoeren. Daardoor worden mensen meegeteld die al wel zorg ontvangen. Daarnaast telt het CVZ ook mensen mee die overbruggingszorg krijgen. Volgens Coolen geldt dat voor zeker zeventig procent van de mensen op de wachtlijst. “Er zijn momenteel geen grote knelpunten in de AWBZ”, concludeert Coolen.

Trends in AWBZ

Ook ActiZ plaatst kanttekeningen bij de CVZ-cijfers. Toch waarschuwt de organisatie voor wachtlijsten. Uit een enquête blijkt dat zestig procent van de leden verwacht onvoldoende geld te hebben om de zorg te leveren die nodig is in 2007. Het ministerie van VWS stelt in 2007 95 miljoen euro extra beschikbaar, maar volgens ActiZ is dat niet genoeg. Door de vergrijzing is jaarlijks alleen al 300 miljoen euro extra nodig.

Ook volgens Branchebelang Thuiszorg Nederland is het budget te krap. “Wij hebben leden die nu al overproduceren”, zegt BTN-directeur Jan Verschuren. (ZorgVisie – Bart Kiers en Krista Kroon)

Lees ook:

ZN: zorgaanbieders creëren wachtlijsten zelf

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.