Zo werkt Zaans Medisch Centrum darmbacterie de deur uit

Al sinds februari 2018 kampt het Zaans Medisch Centrum met een bacterie die resistent is tegen antibiotica. Begin mei 2019 is een kwetsbare oudere patiënte overleden aan een urineweginfectie, die waarschijnlijk veroorzaakt is door de bacterie. De maatregelen die het ziekenhuis heeft genomen lijken inmiddels effect te hebben.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Het ziekenhuis trof de darmbacterie in eerste instantie bij toeval aan bij een opgenomen patiënt. Deze had geen relatie met het buitenland, terwijl de bacterie zelf waarschijnlijk afkomstig is uit India en Pakistan. Vervolgens werd de bacterie gevonden bij andere patiënten, van wie er eentje wel regelmatig in zorginstellingen in Azië verbleef. Dat is de meest waarschijnlijke bron van deze problematiek, vertelt Jan Kluytmans, hoogleraar epidemiologie van zorggerelateerde infecties van het UMC Utrecht. Hij is lid van een landelijk team van onafhankelijke externe deskundigen op het gebied van infectiepreventie die betrokken is bij het onderzoek naar de besmetting.

Infecties

In

0
482

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.