Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zonder familieleden is “cliënt centraal” in VG-sector niks’

Redacteur Zorgvisie
Professionals en bestuurders realiseren zich niet voldoende dat familieleden van mensen met een verstandelijke beperking ook een belangrijke rol hebben. Om die reden heeft KansPlus het manifest ‘Familiebeleid en familievereniging in de VG-sector’ aangeboden aan minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn.
Verstandelijk beperkt400.jpg
iStock

Zonder familieleden heeft de verstandelijk gehandicaptensector niks aan het uitgangspunt dat de cliënt centraal staat en eigen regie moet hebben, vindt het bestuur van de landelijke vereniging KansPlus. Hoewel in de wet wordt vastgelegd dat een wettelijke vertegenwoordiger moet worden betrokken bij de nakoming van verplichtingen van zorgaanbieders aan hun cliënten, is het volgens de vereniging van belang dat zorginstellingen dat ook in hun beleid vastleggen. ‘Familieleden willen graag een betere verankering van hun blijvende en serieuze betrokkenheid bij de invulling van zorg’, zegt het bestuur van KansPlus.

Belangrijke rol familieleden
De landelijke vereniging constateert dat professionals en bestuurders zich vaak niet voldoende realiseren dat ook familieleden een belangrijke rol hebben als de cliënt centraal staat en eigen regie moet hebben. KansPlus ziet dat juist deze groep de ondersteuning en vertegenwoordiging door familie in veel gevallen het hele leven nodig heeft. ‘Het is belangrijk dat er in alle instellingen voldoende besef is dat in het cliënten-, veiligheids- en kwaliteitsbeleid buiten kijf hoort te staan dat familieleden betrokken moeten worden bij de vele keuzes die met betrekking tot familie moeten worden gemaakt’, vinden de bestuursleden Rein Baneke, Jan Jullens en Dickie van de Kaa. ‘Bijvoorbeeld bij de uitvoering van zorg- en vrijetijdsplannen, bij het scheppen van een goed woonklimaat en het bieden van werk of dagbesteding.’

Overleg over familiebeleid
In het manifest dat is aangeboden staan zes stellingen die volgens KansPlus de kwaliteit en kwaliteitsbeleving in de zorg voor verstandelijk beperkten verbeteren. De vereniging gaat met de VGN, Inspectie voor Gezondheidszorg en het ministerie van VWS overleggen over hoe het doorvoeren van deze stellingen kunnen worden gerealiseerd.

 

Dossier Governance
In het Dossier Governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.
Lees meer>>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.