Zorg gooit voor honderden miljoenen eten weg

Bij zorgorganisaties wordt gemiddeld tussen dertig en veertig procent van het voedsel verspild. Het gaat om miljoenen kilo’s aan maaltijden per jaar. Stichting Diverzio heeft een methode ontwikkeld om deze verspilling fors terug te dringen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Zorg gooit voor honderden miljoenen eten weg

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit gaan uit van een verspillingpercentage van veertig procent bij instellingen. Omgerekend verdwijnen er via de achterdeuren van de Nederlandse zorginstellingen dus miljoenen kilo’s in de kliko. Omgerekend mikt de Nederlandse zorg zo ieder jaar minimaal 220 miljoen euro in de afvalbak. ‘Als minister Schippers van VWS de zorg morgen voor 200 miljoen euro zou korten, zou er een storm van protest opsteken. Over de honderden miljoenen aan weggegooid eten blijft het een stuk stiller’, zegt Koen Nouws Keij in het deze week verschenen juninummer van Zorgvisie.

Instellingen

Nouws Keij is een van de bestuurders van

2
32

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Eten weggoien hoeft niet, of kan in elk geval veel minder, wanneer men de maaltijden individueel toebereid of laat toebereiden. Mijn organisatie (Curadomus Int. bv) werkt samen met Apetito.
  Apetito bereid maaltijden op individueel niveau voor, daardoor krijgen mensen dat wat ze kunnen (dieet) en wat ze willen (er is elke dag keuze) eten.
  Wanneer old-school instellingen koken, dan wordt daar de grootste gemene deler gekookt. Dat is niet wat mensen willen.
  Bovendien zie ik dan nog maar af van het smaakoplossend vermogen van de infrastructuur, waarlangs aan het einde van de rit vaak lauwarme of koude maaltijden bij de klanten of bewoners aankomen.
  Het is dus een kwestie van individuele oplossingen, zowel wat de maaltijd zelf, als ook wat de infrastructuur van de bezorging en het serveren betreft.
  Peter Jan Visee, Procesinnovatie, Curadomus.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.