Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorg kan eigen uitwisselingssysteem gebruiken’

Mark van Dorresteijn
Er is geen sprake van een monopolie op het gebruik van het Landelijk Schakelpunt (LSP). Aansluiting op het LSP is niet verplicht waardoor zorgaanbieders de mogelijkheid houden om een eigen of alternatief systeem te gebruiken. Dat stelt minister Schippers in een antwoord op vragen van Privacy Barometer en het bestuur van Burgerrechtenvereniging Vrijbit.
‘Zorg kan eigen uitwisselingssysteem gebruiken’
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Schippers wijst erop dat ook andere leveranciers zorginformatiesystemen leveren die via het LSP informatie kunnen uitwisselen. Deze systemen moeten wel gekwalificeerd zijn. ‘Inhoudelijke bemoeienis van een beheerder van een elektronisch uitwisselingssysteem met welke gegevens worden uitgewisseld of de inhoud daarvan, moet niet aan de orde zijn. Dit is aan de zorgaanbieder en de patiënt wiens gegevens het betreft’, aldus Schippers.

Autorisatie

In de brief gaat de minister ook in op de mogelijkheid voor patiënten om autorisatie te geven of in te trekken. ‘Van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) heb ik begrepen dat patiënten vanaf medio 2013 de mogelijkheid hebben om een persoonlijk toestemmingsprofiel te maken: zij kunnen dan aangeven welke zorgaanbieder wel of niet hun gegevens mag raadplegen of voor inzage beschikbaar mag stellen’, aldus Schippers.

EPSOS

Nederland is ook betrokken bij het projectEuropean Patient Smart Open Services (EPSOS). Op dit moment vindt een pilot plaats in onder andere Tsjechië, Oostenrijk, Spanje en Frankrijk. Nederland doet niet mee aan pilots.  Mocht het ooit tot deelname aan EPSOS komen, dan geldt ook daarvoor – als voor elk elektronisch uitwisselingssysteem – dat een cliënt altijd expliciet toestemming moet geven voor uitwisseling van zijn gegevens.

Meldpicht datalekken

Ook een meldplicht voor medische data incidenten wordt opgenomen in de aanpassingen van Europese privacy wetgeving, deelt Schippers. Datalekken moeten worden gemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens. Dit is verwerkt in het wetsvoorstel ‘gebruik camerabeelden en meldplicht datalekken’ van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het wetsvoorstel introduceert de plicht voor bedrijven en overheden die persoonsgegevens verwerken om een datalek zo snel mogelijk te melden bij het CBP. Als een datalek niet wordt gemeld, kan het CBP het bedrijf of de overheidsinstantie een boete van maximaal 200.000 euro opleggen.

Overige punten

De andere punten in de brief zijn een herhaling van bekende informatie en gaan over de Patriot act, het burgerservicenummer en de noodzaak van gegevensuitwisseling. In het bijgevoegde document is de informatie desgewenst na te lezen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.