Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgautoriteit verleent Amsterdam Thuiszorg geen steun

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verleent geen financiële steun aan Amsterdam Thuiszorg, omdat de continuïteit van de zorg in de regio Amsterdam niet in gevaar is.
Zorgautoriteit verleent Amsterdam Thuiszorg geen steun

Amsterdam Thuiszorg heeft begin april dit jaar een aanvraag om financiële steun gedaan bij de Zorgautoriteit. Amsterdam Thuiszorg verkeert in grote financiële problemen. De thuiszorgorganisatie heeft een negatief eigen vermogen en leed in 2006 en 2007 verliezen van respectievelijk 7,6 en 8 miljoen euro.

Zorgautoriteit wijst steunaanvraag af

De NZa wijst het verzoek om steun af. De Zorgautoriteit zegt alleen steun te verlenen als de continuïteit van zorg in gevaar is en patiënten geen zorg meer dreigen te krijgen. Maar in de regio Amsterdam kunnen andere zorgaanbieders de zorg overnemen. De NZa gaat daarbij af op het oordeel van het zorgkantoor Agis dat in Amsterdam toeziet op de verdeling van AWBZ-gelden en op informatie van andere Amsterdamse zorginstellingen.

Overname onzeker

Het NZa-besluit kan gevolgen hebben voor de geplande overname Amsterdam thuiszorg door Cordaan, Evean Groep en Zonnehuis Amstelland. Zij zijn bereid een bedrag van 6 miljoen euro op tafel te leggen om de totale schuld van 9 miljoen Amsterdam Thuiszorg te saneren. Als voorwaarde stelden ze dat de NZa de overige 3 miljoen voor haar rekening zou nemen. Nu de NZa dat weigert is niet duidelijk is de vraag wie die rekening gaat betalen, de overnamepartijen, de gemeente Amsterdam, het zorgkantoor of nog een andere partij. Als niemand dat geld op tafel wil leggen, is een faillissement onvermijdelijk. Cordaan laat weten ruimte te zien om de gesprekken voort te zetten.

Continuïteit van zorg

Amsterdam Thuiszorg, Cordaan, de gemeente Amsterdam en het zorgkantoor Agis doen er alles aan om de continuïteit van zorg en werkgelegenheid te garanderen, laat Marjolein Bruning, woordvoerster van Amsterdam Thuiszorg weten. “De continuïteit van zorg is nu niet in gevaar. We gaan gewoon door met zorg leveren.”

NMa

Bruning verwacht dinsdag 3 juni meer duidelijkheid over de toekomst van Amsterdam Thuiszorg. Dan geeft de Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) waarschijnlijk duidelijkheid over de opsplitsing van Amsterdam Thuiszorg. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Zorgautoriteit worstelt met marktwerking

Bussemaker: ‘Slecht management niet belonen’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.