Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgen revalidatiecentra over kapitaallasten

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Revalidatiecentra komen niet uit met de kapitaallastenvergoeding die voor algemene en academische ziekenhuizen geldt. Revalidatie Nederland pleit voor een hogere vergoeding.
Zorgen revalidatiecentra over kapitaallasten

Voor revalidatiecentra gaat hetzelfde bouwregime gelden als voor algemene en academische ziekenhuizen. Minister Edith Schippers van VWS heeft Revalidatie Nederland in een brief laten weten dat het overgangsregime dat voor ziekenhuizen geldt, ook op revalidatiecentra van toepassing zal zijn. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) werkt de komende maanden uit hoe dat precies zal worden geregeld.

Revalidatiecentra willen hogere opslag

Dat betekent dat instellingen met een bouwvergunning uit het oude bouwregime – waarin de overheid opdraaide voor de kapitaallasten – nog een vergoeding krijgen voor de kosten. Ziekenhuizen krijgen 8,7 procent opslag op de tarieven. Dat is voor revalidatiecentra niet voldoende. Zij hebben 11,3 procent nodig, wijst onderzoek uit van het bureau Finance Ideas in opdracht van VWS. De revalidatiecentra zijn relatief duur om te bouwen, onder meer omdat ze veel vierkante meters hebben, licht beleidsmedewerker Jeroen Schols toe. “Denk aan zwembaden en oefenruimtes. Revalidatie Nederland wil graag de zekerheid dat het hogere tarief van 11,3 procent gaat gelden. Die duidelijkheid biedt de minister niet in haar brief.”

Revalidatiecentra volgen ziekenhuizen

Ook voor de lange termijn volgen de revalidatiecentra de ziekenhuizen. Vanaf 2014 zal de NZa voor het gereguleerde segment nog een kapitaallastenvergoeding bieden. Die zal qua hoogte een gemiddelde zijn van de sector. In het vrije b-segment moeten zorgverzekeraars en zorginstellingen onderhandelen over de vergoeding van kapitaallasten.

Badkuipproblematiek

Specifieke zorgen hebben de revalidatiecentra die onlangs nieuwbouw hebben gepleegd of dat gaan doen. Zij krijgen, net als ziekenhuizen en andere zorginstellingen, te maken met de zogeheten ‘badkuipproblematiek’. Omdat de kapitaallastenvergoeding gebaseerd is op een gemiddelde over de hele afschrijvingstermijn, komen instellingen in de beginperiode geld tekort. Dan zijn de kosten voor nieuwbouw aanzienlijk hoger dan de vergoeding. Van instellingen wordt verwacht dat zij voor nieuwbouw sparen. Maar instellingen die nu bouwen, hebben nog nauwelijks geld opzij kunnen leggen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

Geen vrijstelling revalidatiecentra voor ziekenhuiskorting

NZa: complete revalidatie naar zorgverzekeraars in 2012

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.