Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgfinancials zien omzet dit jaar niet stijgen

Mark van Dorresteijn
Bijna tweederde van de zorginstellingen verwacht dat de omzet dit jaar niet stijgt. Krap een derde houdt zelfs rekening met een daling. Dit blijkt uit de Financiële Zorgthermometer, een enquête onder hoofden economisch/administratieve dienst die elk kwartaal verschijnt.
Zorgfinancials zien omzet dit jaar niet stijgen

Het zou betekenen dat de jarenlange kostenstijging in de gezondheidszorg dit jaar wordt afgeremd. En dat de maximaal toegestane omzetstijging van 2,5 procent aan het eind van 2012 haalbaar is.

GGZ

In de instellingen binnen de ggz is de invoer van de eigen bijdrage bepalend voor de daling van de omzet. Tweederde van de GGZ-instellingen verwacht een vraaguitval van minimaal twee procent door de invoering van de eigen bijdrage. De helft geeft aan de daling op te kunnen vangen door de realisatie van kostenefficiëntie van meer dan twee procent in de eerste lijn

Ziekenhuizen

Bij de ziekenhuizen denkt 78 procent dat de contracteerruimte voor het volgende jaar kleiner of gelijk zal zijn aan die van dit jaar. Ondanks de huidige vertragingen bij het afsluiten van de contracten verwacht het merendeel de contracten in het eerste kwartaal 2013 af te sluiten. Declareren in DOT lukt nog bijna nergens. Slechts acht procent is met het factureren in DOT gestart.

Trendbreuk

De afgelopen jaren is het budgettair kader zorg keer op keer overschreden. Minister Schippers heeft vorig jaar met de ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra en zorgverzekeraars en deze week met de ggz-instellingen en zorgverzekeraars een hoofdlijnenakkoord gesloten. In beide convenanten verklaren de ondertekenaars zich akkoord om de zorgkosten niet meer dan 2,5 procent per jaar te laten stijgen. Het Centraal Planbureau gaat uit van een kostenstijging van meer dan 2,5 procent in het vorige week gepresenteerde rapport. Ook vorige week presenteerde de commissie Baarsma een alternatief plan voor het verfoeide macrobeheersingsinstrument, dat ziekenhuizen generiek kort als de zorgkosten te hoog oplopen. Baarsma pleit voor verandering van de begrotings- en contracteringsregels om zo overschrijdingen te voorkomen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Financiële Zorgthermometer

De ‘Financiële Zorgthermometer’ is een onderzoek dat elk kwartaal wordt uitgevoerd onder ruim achthonderd leden van HEAD, de vereniging van financiële deskundigen in de zorgsector. De onderzoeksresultaten zijn vanaf 19 juni op de website www.headonline.nl te bekijken.

1 REACTIE

  1. wat denk je al het geld is doorheen gejast en vraag mij niet hoe, dat kan een leek wel raden!
    KORTOM:
    De zorg moet niet meer als handel afgerekend worden?
    En niet alleen in handen door de hoogstopgeleide verkeren!
    Meer integer en niet op winstbejag belust!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.