Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Zorggebruik stijgt door toegang tot EPD

Mark van Dorresteijn
Online toegang tot het elektronisch patiëntendossier en hulpverleners zorgt voor een toename in zorggebruik. Dat komt naar voren in een Amerikaanse studie naar MyHealthManager bij zorgconsortium Kaiser Permanente.
Zorggebruik stijgt door toegang tot EPD

De onderzoekers stellen dat voorgaande studies laten zien dat patiënten met online toegang tot hun dossier of zorgverlener, minder vaak fysiek aanwezig zijn bij hun zorgverlener. Daar tegenover staat dat zij vaker gebruik maken van telefonisch contact. Deze studies werden uitgevoerd in het begintijdperk van online beschikbare zorginformatie.

Stijgend zorggebruik

De onderzoekers selecteerden twee vergelijkbare groepen van 44.321 personen. De ene helft had wel online toegang tot dossiers, de andere helft niet. De mensen met toegang bleken per jaar vaker op consult te komen en vaker buiten kantooruren. Ook pakten zij vaker de telefoon voor een consult. Tot slot bleken ze vaker de spoedeisende hulp te bezoek en in het ziekenhuis te belanden.

Verklaring van stijging

Als verklaring voor de bevindingen denken de onderzoekers dat de online toegang patiënten wijst op (mogelijke) aandoeningen. Aanmeldingen tot online toegang zouden ook samen kunnen hangen met gezondheidsproblemen en de verwachting van toekomstig zorggebruik. Tot slot denken de onderzoekers dat mogelijk een selectieve gebruikers op het online systeem afkomt. Deze groep sluit zich aan om vaker gebruik te kunnen maken van de zorg in plaats van de online toegang te gebruiken als vervanging van standaard zorg.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto:anp )

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Stijgen de kosten in de zorg niet door dit soort onderzoeken? Of op zijn minst door de misleidende kop boven dit artikel, die de nuancering uit het artikel volledig mist. Straks weer hypende 2e kamerleden die vragen gaan stellen, met een nieuw onderzoek als gevolg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.