Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginitiatieven verenigen zich in netwerk

Redacteur Zorgvisie
Twintig Nederlandse bewonersinitiatieven hebben zich verenigd in het netwerk Nederland Zorgt Voor Elkaar (NLZVE). Hun doel is om samen de eigen regie in zorg, welzijn en wonen te verbeteren.
NLZVE - Fotolia - 400.jpg
Fotolia.

NLZVE is ontstaan uit twintig bestaande burgerinitiatieven en organisaties uit het hele land, waaronder Austerlitz Zorgt, Zorgcoöperatie Hoogeloon, de Koepel Zorgcoöperaties Zuid-Nederland, het LOC en Wijzelf. ‘Nederland is geen land van staatszorg of marktzorg, maar heeft zijn traditie in maatschappelijk initiatief’, menen de oprichters. ‘Nederland Zorgt Voor Elkaar ziet dat actieve bewoners verantwoordelijkheid durven nemen. Er ontstaat een nieuwe beweging die inmiddels uit circa 400 bewonersinitiatieven bestaat, die zich bezighouden met welzijn, zorg, wonen en integratie.’

Eigen regie zorginitiatieven
De oprichters van het netwerk willen over zorg en welzijn nadenken vanuit de ‘horizontale leefwereld’, schrijven ze in een persbericht. ‘Wat kunnen wij zelf doen om de omgeving geschikt te maken om daar zo lang mogelijk te leven? Hoe zorgen we voor een inclusieve gemeenschap, gericht op mensen die ondersteuning nodig hebben, samen met actieve bewoners, mantelzorgers en bewoners die solidair zijn? Zelforganisatie met eigen regie en eigen programmering staat centraal. De lokale gemeenschap is leidend.’

Netwerk aanspreekpunt politiek
Het netwerk wordt het aanspreekpunt voor overleg met bewindslieden en andere organisaties in de zorg. De oprichters van NLZVE hebben een aantal actiepunten opgesteld die ze op de politieke agenda hopen te krijgen. Zo willen ze een uitbreiding van het right to challenge, vragen ze om meer experimenteerruimte voor burgercoöperaties en vragen ze het ministerie om gemeenten te stimuleren om bij de aanbesteding van zorg- en welzijnsdiensten ook burgerinitiatieven te betrekken.  

Dossier innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie. Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.