Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorginstellingen: te weinig vergoeding voor kapitaallasten

Redacteur Zorg+Welzijn
Zorginstellingen hebben te weinig vergoeding gekregen voor hun rentelasten in de tarieven die de Nederlandse Zorgautoriteit heeft vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zorginstellingen zijn in 2011 zo’n 43 miljoen euro misgelopen.
Zorginstellingen: te weinig vergoeding voor kapitaallasten
Foto: ANP Lex van Lieshout

Per 1 januari 2012 zijn voor AWBZ gefinancierde instellingen de integrale tarieven inclusief kapitaallasten geïntroduceerd. Het ministerie van VWS wilde inzicht in de ontwikkeling van de werkelijke rentelasten van zorginstellingen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek onderzocht daarom onder meer de werkelijk betaalde rentelast van zorginstellingen en de door de NZa vergoede rente via de genormeerde tarieven in 2011. Het blijkt dat de vergoeding voor de rentelasten – 420 miljoen euro – lager is dan de totale gerealiseerde financiële lasten ter grootte van 463 miljoen euro. Zorginstellingen blijken dus hogere rente voor huur en hypotheek te betalen dan ze vergoed krijgen.

Wettelijk budget

Vóór 2012 kregen instellingen een gegarandeerde vergoeding voor hun kapitaallasten via een wettelijk budget en een vast rentepercentage van vijf procent. Vanaf 2012 wordt voor de vergoeding gekeken naar de renteontwikkeling.

Verband

Het CBS constateert dat er geen duidelijk verband is tussen de afgesloten rentepercentages en een specifieke sector – ggz, gehandicaptenzorg, verpleeg- en verzorgingshuiszorg. Er is ook geen relatie met de grootte van de totale bedrijfsopbrengsten, aldus het CBS. Ook de looptijd van de lening lijkt niet van invloed. Wel van invloed is, volgens het CBS, de kapitaalmarktrente. De werkelijke rentelasten van de instellingen zijn sinds 2001 elk jaar groter dan de rentelasten op basis van de kapitaalmarktrente. Instellingen hebben dus vooral te duur geleend.

1 REACTIE

  1. Leuke dealtjes tussen de banken en bestuurders??? Een wat uitgerekte LIBORrente ? ? . Woekerleningen ? ? ? Derivaatjes ? ? Waarom heb ik toch altijd deze associaties bij te hoge kosten van instellingen , banken en woekerpolisverzekeraarsgieren en …………………….politieke instellingen ( nma,nza, igz ) ??

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.