Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginstituut geeft zegen aan kwaliteitskader wijkverpleging

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) heeft op 18 juni het kwaliteitskader wijkverpleging vastgesteld. Wel moeten veldpartijen nog afspreken hoe ze de uitkomsten vanuit het perspectief van de zorgvragers gaan meten.
wijkverpleging
foto: iStock/Dean Mitchell

Het opstellen van het kwaliteitskader wijkverpleging was een moeizaam proces. De betrokken brancheorganisaties ActiZ, Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN), Patiëntenfederatie Nederland (PN), V&VN en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) leken aanvankelijk weinig vooruitgang te boeken.

Moeizame bevalling kwaliteitskader wijkverpleging

Directeur Jos de Blok van Buurtzorg Nederland, de grootste thuiszorgaanbieder in Nederland, uitte in februari kritiek op een concept, dat volgens hem de essentie van wijkverpleging miste. Er was te weinig ruimte voor preventie. Uiteindelijk zijn de veldpartijen erin geslaagd om het kwaliteitskader 1 mei in te leveren. Over het eindresultaat toonde De Blok zich een stuk milder. Goede wijkverpleging draait volgens De Blok om wat er gebeurt in de relatie tussen degene die de zorg verleent en degene die de zorg ontvangt. ‘Goede hulpverlening behoeft een goede opleiding, training en vaardigheden’, verklaarde hij in mei. Hij vindt wel dat er nog te veel aandacht is voor de indicatiestelling en de uitkomstindicatoren.

Zelfredzaamheid

Het kwaliteitskader wijkverpleging stelt de mens die de zorg ontvangt centraal. Wat iemand zelf kan en wil, vormt het uitgangspunt voor zorgprofessionals om goede zorg en ondersteuning te geven. Ze zullen daarbij een toenemend beroep doen op de zelfredzaamheid van de cliënt en de naasten. Verpleegkundigen en verzorgenden moeten uitgaan van de eigen mogelijkheden van cliënten en de ondersteuning vanuit hun lokale netwerk stimuleren. Het kwaliteitskader heeft nog wel een open einde. Over het meten van uitkomsten vanuit het perspectief van zorgvragers is nog geen overeenstemming. Daaraan moeten de veldpartijen nog nadere invulling geven.

Zorg aan huis

De wijkverpleging staat voor een grote uitdaging, want het aantal 80-plussers in Nederland stijgt van 700.000 nu naar 1.250.000 in 2030. Van deze ouderen blijft het merendeel straks langer zelfstandig thuis wonen met ondersteuning uit het eigen netwerk en professionals uit de ouderenzorg. Deze groep groeit nu al snel: van 270.000 mensen nu naar 350.000 mensen in 2025. De wijkverpleging krijgt er de komende jaren 435 miljoen euro extra bij. Dat heeft minister Hugo de Jonge van VWS in een hoofdlijnenakkoord afgesproken. Om het thuis wonen te stimuleren trekt het kabinet nog eens 340 miljoen euro extra uit, maakte De Jonge bekend op 18 juni.

John Kauffeld

ActiZ is tevreden over het eindresultaat. ‘Door alle ontwikkelingen in de hele zorgsector gaat wijkverpleging een grotere rol op zich nemen. Wijkverpleging staat dicht bij mensen en draait ook voortaan nadrukkelijker om wat mensen zelf willen’, zegt John Kauffeld, ActiZ-woordvoerder Zorg Thuis en bestuurder van zorgorganisatie Espria. ‘Deze aanpak gaat cliënten kwaliteit van leven en professionals werkplezier opleveren.’


Ouderenzorg op de juiste plek

Zorgvisie organiseert op 12 oktober het congres Ouderenzorg op de juiste plek. Hoogleraar ouderengeneeskunde Sophia de Rooij zal spreken over de uitdagingen bij het organiseren van ziekenhuiszorg aan huis. Hoogleraar acute ouderenzorg Bianca Buurman gaat in op de eerste ervaringen in wijkkliniek van het AMC en Cordaan. Andere sprekers zijn onder andere: Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter Verenzo, publicist Pieter Hilhorst van de Raad voor Zorg en directievoorzitter Georgette Fijneman van Zilveren Kruis. Klik hier voor het overzicht van alle sprekers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.