Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorginstituut maakt eerste blockchaintoepassing in de care

Zorginstituut Nederland zet met het project ‘Mijn Zorg Log’ blockchain in voor informatievoorziening. Het prototype van Mijn Zorg Log is genomineerd voor de Computable Awards 2017 in de categorie Digital Transformation van het Jaar.
Kettenglieder

Het Zorginstituut heeft de Mijn Zorg Log-app gebouwd met een specifieke zorgcasus in het hoofd. Geertje is een vrouw op leeftijd die dankzij de zorg en ondersteuning die ze krijgt thuis kan blijven wonen. Traditioneel ligt er in haar situatie een schriftje als logboek op het aanrecht. Daarin houden zorgverleners en mantelzorgers bij wanneer ze contact hadden met Geertje en waarvoor. Met Mijn Zorg Log-app kunnen de cliënt, zorgverleners en familie samen een digitaal logboek bijhouden. Ze beschikken dankzij de blockchain technologie in de app op ieder moment over de actuele informatie. Met één belangrijk uitgangspunt: Geertje bepaalt wie toegang krijgt tot de gegevens.

Blockchain

De blockchain beperkt zich tot vastlegging van de transacties rond één cliënt. Het gaat daarbij om ‘DAT-informatie’, bijvoorbeeld DAT er zorg is geleverd. Vanuit de blockchain is de mogelijkheid gecreëerd om een link te leggen naar administratief inhoudelijke of zorginhoudelijke informatie: de WAT-informatie: bijvoorbeeld WAT er aan zorg is geleverd.

Jury

De onafhankelijke jury van de Computable Awards 2017 schrijft over de ‘Mijn Zorg Log’: ‘Met de app wordt zichtbaar hoe blockchain-technologie van toegevoegde waarde kan zijn voor de zorgmarkt. Binnen Mijn Zorg Log wordt de digitale informatievoorzieningen op de kop gezet: het zorgt voor een digitale transformatie in de zorg. De gebruiker bepaalt zelf wie er toegang krijgt tot zijn gegevens. Zodoende krijgt hij meer regie over de eigen zorg en gegevens.’

Deze winnaar wordt op 31 oktober bekendgemaakt tijdens het netwerkdiner van de Computable Awards 2017.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.