Zorginstituut vreest afwentelgedrag gemeenten

Burgers die met Wmo-zorg toe zouden kunnen, dreigen door gemeenteambtenaren automatisch in de Wet langdurige zorg (Wlz) gezet te worden. Daarvoor waarschuwt Zorginstituut Nederland staatssecretaris Martin van Rijn (VWS). Het instituut onderzocht de toegangscriteria voor de Wlz en vreest niet alleen afwentelgedrag van gemeenten maar ook problemen met het in zorg nemen van burgers met psychiatrische problematiek.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Zorginstituut vreest afwentelgedrag gemeenten
Foto: Zorginstituut Nederland

Arnold Moerkamp, bestuursvoorzitter van Zorginstituut Nederland, vraagt aandacht van het ministerie van VWS voor problemen rondom het verwijzen van mensen naar de nieuwe Wlz. Ter inleiding van het begin juli aangeboden rapport ‘Afwegingskader voor toegang tot de Wet langdurige zorg’schrijft Moerkamp: ‘We hebben gemerkt dat veel mensen zich zorgen maken over het feit dat de context van de verzekerd (mantelzorg, cliëntsysteem) geen rol speelt bij de indicatiestelling. We delen deze zorg, temeer omdat de Wmo aan gemeenten de mogelijkheid biedt om verzekerden die in aanmerking kunnen komen voor de Wlz, maatwerkvoorzieningen vanuit de Wmo te weigeren. Dit kan ertoe

5
75

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

5 REACTIES

  1. Inderdaad is dit gaande maar ook de andere kant op zie je zorgkantoren pushen om klanten richting WMO te krijgen, waartegen de gemeente zich dan weer verzet. Het ‘over de muur gooien’ is vanaf april 2015 echt begonnen, gewoon financieel gedreven los van enige inhoudelijke discussie. Helaas een van de uitwassen van de decentralisaties en voortgaande ‘balkanisering’ van de zorg…… (vaak verward met ‘marktwerking’).

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.