Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorginstituut wacht op uitnodiging verzekeraars

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Kwaliteitsinstituut heeft nog geen uitnodiging gekregen van Zorgverzekeraars Nederland om kwaliteitsstandaarden te ontwikkelen voor spoedzorg. Dat laat Jan Kimpen weten, de voorzitter van de adviesraad.
Zorginstituut wacht op uitnodiging verzekeraars
Foto: Reed/Koos Groenewold

Wat gaat er gebeuren als de zorgverzekeraars zich tot het Kwaliteitsinstituut, intussen onderdeel van het Zorginstituut, gaan wenden? ‘Dat vraag ik mij ook af’, zegt Jan Kimpen, ‘Wij weten het ook alleen nog uit de media.’ Kimpen laat wel weten dat het Zorginstituut de handschoen zal opnemen. Voor vrijdag aanstaande staat een overleg gepland. Kimpen: ‘Wij zullen dan kijken hoe wij dit aan de vork gaan steken.’

Concentratie niet toestaan

De Autoriteit Consument en Markt stuurde de zorgverzekeraars vorige week terug naar de tekentafel omdat zij de verwachte kwaliteitswinst als gevolg van de concentratie van (complexe) spoedzorg onvoldoende hebben onderbouwd. Als de voordelen van verdeling van spoedzorg niet opwegen tegen de nadelen van verminderde concurrentie en keuzevrijheid, zal de ACM concentratie niet toestaan. Voor hulp kloppen de zorgverzekeraars nu aan bij het Zorginstituut, zo bracht brancheorganisatie ZN eerder naar buiten.

Kwestie van dagen

Hoe lang het gaat duren voor de kwaliteitsstandaarden zijn vastgelegd en door alle partijen geaccepteerd, kan Kimpen nog niet zeggen. Dat hangt van de vraagstelling van ZN af. Kimpen: ‘Het moet nu niet langer gaan duren. We hebben ons voorgenomen om te laten zien dat we heel snel kunnen werken. Op sommige onderdelen kan dat een kwestie zijn van dagen. Andere, zoals de cva’s, zullen meer tijd vragen. Maar er is al veel beschikbaar, we moeten erg opletten dat we geen werk gaan overdoen.’

Kwaliteitsnormen

Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.