Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgkosten chronisch zieken verdubbeld

Redacteur Zorgvisie
De zorgkosten voor chronisch zieken en mensen met een beperking zijn de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek dat het Nibud heeft gedaan in opdracht van Ieder(in).
ZorgkostenStijgen-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia.

Omdat deze groepen een zware zorgvraag hebben, krijgen ze veel verschillende vormen van zorg. In de afgelopen jaren zijn ze voor al die aparte vormen meer gaan betalen, meldt Ieder(in) op basis van het onderzoek. Daarnaast zijn veel financiële tegemoetkomingen die ze eerder kregen de afgelopen vijf jaar door bezuinigingen verdwenen.

Stijging zorgkosten
Dat heeft tot gevolg dat de zorgkosten voor deze groepen zijn verdubbeld. Als voorbeeld geeft ieder(in) een echtpaar met een modaal inkomen, waarvan een partner chronisch ziek is. In 2011 waren zij ruim 3000 euro kwijt aan zorg, dit jaar moeten ze ruim 7000 euro betalen. Een alleenstaande met een netto-inkomen van 14 duizend euro per jaar, betaalt nu ruim 2500 euro voor zorg, waar dit vijf jaar geleden nog op bijna 1300 euro lag. Onacceptabel, vindt Ieder(in)-directeur Illya Soffer. ‘Voor de doorsnee burger vinden we een eigen risico van 385 euro al te hoog. Maar ondertussen kunnen de zorgkosten van mensen met een zware beperking oplopen tot wel drie maandsalarissen. Dat is van de gekke. Het is hoog nodig dat er een maximum komt voor wat mensen in totaal aan zorg moeten betalen.’

‘Help chronisch zieken’
Volgens Ieder(in) hebben gemeenten de middelen in handen om de zorgkosten te verminderen. Veel mensen met een zware zorgvraag krijgen ondersteuning vanuit de gemeente, dus moeten die hun eigen bijdrage voor sommige diensten verlagen, vindt Soffer. Daarnaast kunnen ze vaker financieel bijspringen als een zorgbehoevende het niet redt. ‘Gemeenten hebben hiervoor allerlei instrumenten, maar er zijn er maar weinig die daar gebruik van maken.’
Lees het onderzoek onderaan deze pagina.

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.