Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgorganisaties creëren regionale voedselketen

Steeds meer zorgorganisaties werken samen met agrarische ondernemers om verse, gezonde streekproducten op tafel te krijgen. Zo hebben partijen in regio Noord-Holland-Noord op 5 oktober een samenwerking gesloten met de Rabobank, stichting Diverzio en verschillende boeren.
groente400.jpg

In het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel van VWS, Stichting De Friesland, regionale Rabobanken en stichting Diverzio gaat een groep zorgorganisaties in een beproefd ontwikkeltraject van ongeveer een jaar toewerken naar beter eten, gezondere cliënten/patiënten, minder verspilling, duurzame inkoop én kostenbesparing. In het programma gaan dertig tot vijftig ondernemers uit de agribusiness (telers, boeren, verwerkers en distributiepartners) met elkaar ‘lerend optrekken’ om de aansluiting te organiseren op de groeiende behoefte in de zorg aan vers, vitaminerijk en eerlijk geproduceerd eten tegen een realistische prijs.

Succes
‘Wat we in de regio Friesland hebben laten zien, gaan we nu in heel Nederland doen’, zegt Linde Nouws Keij, bestuurslid van stichting Diverzio. ‘Sinds 2014 serveert het Westfriesgasthuis patiënten verse, gezonde en duurzame maaltijden uit de eigen streek. Hiervoor werkt het Westfriesgasthuis samen met GreenPort Noord-Holland Noord, Handelshuis Atlantis en Diverzio. We zijn nu druk bezig om het succes van dit project in heel Nederland te reproduceren. Met het meest recente nieuwe voorbeeld de samenwerking in Noord-Holland.’

Duurzaam
Koen Nouws Keij, directeur van Diverzio vult aan: ‘Er gaat in Noord-Holland-Noord minstens dertig miljoen euro om aan eten en drinken voor de zorg. Dat is voldoende volume om een serieus aantal boeren van een eerlijk inkomen te voorzien. Zorgorganisaties denken nu soms nog dat koken met vers uit de streek ingewikkeld is. Wij helpen ze die drempels over. Zien ze eenmaal de voordelen, dan is het enthousiasme hartverwarmend.’

Dossier Verspilling in de Zorg
Overbehandeling, gebrekkige afstemming, overbodige administratieve handelingen, fraude en misbruik. Het zijn vormen van verspilling. Door deze verspilling uit de zorg te halen, is veel geld te besparen én verbetert de kwaliteit.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.