Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgorganisaties kraken voortgang elektronisch dossier

Redactie Zorgvisie
In een brandbrief aan minister Klink van VWS pleiten artsen- en apothekersorganisaties voor een drastische aanpassing van de plannen voor een elektronisch patiëntendossier (EPD).

In de brief spreken artsenfederatie KNMG, huisartsenorganisaties LHV en NHG, apothekersorganisatie KNMP en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) hun verbazing uit over de mededeling van Klink dat er in september volgend jaar een landelijk werkend elektronisch patiëntendossier (EPD) is.

Technische problemen

Volgens de zorgorganisaties ziet Klink over het hoofd dat de proefprojecten voor een waarneemdossier en een elektronisch medicatiedossier slechts zeer beperkt van omvang zijn en met grote technische problemen kampen. Er is geen duidelijk plan van aanpak en de evaluatie is niet geregeld. Dat moet eerst gebeuren. Daarna zijn er proeven op grote schaal nodig. Verder is er nog niets geregeld over de aansprakelijkheid van zorgverleners als het elektronisch dossier om technische of andere redenen niet volledig is. Een sluitende regeling noemen de organisaties een harde voorwaarde voor een goed werkend en landelijk dekkend EPD.

Samenwerking zorg

Een belangrijke grief van de veldpartijen is dat het landelijke EPD-beleid voorbijgaat aan de vele regionale initiatieven. Volgens de briefschrijvers zijn er in de regio al vijf miljoen huisartsendossiers ontsloten en worden van 14 miljoen Nederlanders medicatiegegevens elektronisch uitgewisseld. Die initiatieven voldoen echter niet aan de landelijke normen en standaarden en dreigen daardoor dood te bloeden, aldus de organisaties. (Medisch Contact)

Lees ook:

Rose Marie Doppegieter: Wie mag in het EPD?

Ziekenhuizen niet klaar voor EPD

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.