Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Zorgpersoneel vreest grote ontslagronde

Donkere wolken trekken over het zorglandschap. Een op de drie werknemers in de zorgsector is onzeker over hun baan. Dit blijkt uit de Zorgbarometer van vakbond Abvakabo FNV.
Zorgpersoneel vreest grote ontslagronde

De Abvakabo FNV Zorgbarometer is ingevuld door 1.139 werknemers uit de verschillende zorgsectoren. Bijna alle respondenten verwachten dat de bezuinigingen van het kabinet negatieve effecten hebben op de kwaliteit van de zorg (93 procent) en op de werkgelegenheid (91 procent). Op de stelling ‘Ik ben bang dat de bezuinigingen mij persoonlijk zullen raken’ geeft 47 procent het antwoord ‘(helemaal) eens’.

Bezuinigingen kabinet

Elise Merlijn, bestuurder zorg van Abvakabo FNV, vindt de resultaten verontrustend: “Het kabinet bezuinigt op alle fronten en verhoogt de eigen bijdrage. Veel gemeenten bezuinigen op de thuiszorg. Iedereen weet dat er over vijftien jaar gigantische tekorten in de zorg ontstaan, maar niemand lijkt daar nu al verantwoordelijkheid voor te nemen.”

Overstappen andere sectoren

Ondanks het feit dat er almaar meer zorgpersoneel nodig is, overweegt meer dan de helft van de werknemers in de zorg een overstap naar een andere sector (54 procent ten opzichte van 58 procent in 2010). Ruim drie op de vijf leden (63 procent) geven aan dat de hoge werkdruk een reden is om aan een overstap te denken. Maar liefst 69 procent van de medewerkers tot 35 jaar overweegt de zorg te verlaten. Hoe lager de leeftijd, hoe vaker aan een overstap wordt gedacht. Na bureaucratie zien zorgmedewerkers werkdruk, salaris en het gebrek aan doorgroei- en opleidingsmogelijkheden als meest negatieve aspecten.

Zorgbarometer

De Abvakabo FNV Zorgbarometer is een kwartaalonderzoek binnen de zorgsector. Het onderzoek wordt afgenomen onder een panel van 1.500 werknemers in de verschillende zorgsectoren: ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Amphia garandeert: geen gedwongen ontslagen

Ontslaggolf bedreigt ggz

Patiëntenorganisaties vrezen ontslagen

Vakbond wil actie voeren tegen sluiting zorghotels

7 REACTIES

  1. Allicht; jarenlang maar gewoon meekabbelen en geen enkele moeite doen om zaken beter en vooral efficienter te laten verlopen. Dan wordt het een grote onwerkbare bult die bovendien goud kost en dan gooien de bestuurders er een hoop uit a) dat is gemakkelijk, dan hoeven ze niet na te denken (als dat al kunnen) en b) dan blijft zeker hun hoge salaris, voor weinig doen, gehandhaafd.
    EERDER WAKKER WORDEN WIL WEL EENS HELPEN

  2. Lees alle reacties
  3. Het is niks Nieuws. In mijn Verpleegkundige verleden ( Jaren 70/ 90 ) heb ik dat meer meegemaakt , dat l.l. verpleegkundigen vlak voor dat zij voor hun Diploma opgingen , al een “ontslag’brief kregen , dat zij geen vaste aanstelling konden krijgen , maar elders een Job moesten gaan zoeken. Te triest voor woorden , dat de geschiedenis zich steeds weer herhaald.Het lange termijn denken hebben wij nog steeds niet geleerd. De Politiek denkt alleen maar aan hun “termijn “, en daarna is het over.

  4. De uitdaging voor ons als aanbieder van zorgopleidingen (ROC Leiden) is hoe je vanuit een positief perspectief jongeren kunt interesseren voor opleidingen en banen in de zorg nu de markt zo in beweging lijkt te zijn en de beleving van de respondenten niet al te rooskleurig is.

  5. Gezien het bovenstaande blijft er dynamiek vanuit arbeidsmarktperspectief. Ik denk dat goed gekwalificeerde medewerkers (op ieder niveau) over het algemeen zich geen zorgen hoeven te maken over werk. Wel kan vaste baan bij één zorgaanbieder niet meer zeker zijn.

  6. Het werken in de zorg is ook niet leuk meer, elke jaar onzekerheid over wel of geen contract met de zorgverzekeraar en onder welke voorwaarden. Daartegenover overheidsbeleid dat veel weg heeft van een dronken eend op een driewieler (het gaat alle kanten op)… 12000 paar handen erbij, Yeah right…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.