Zorgplan Van Rijn vereist lef van bestuurder

Staatssecretaris Martin van Rijn wil snel afrekenen met slechte verpleeghuizen. Zorgbestuurders die lef tonen en de kwaliteit willen verbeteren, krijgen ruim baan. Dat komt naar voren in de plan van aanpak kwaliteit verpleeghuizen.
Staatssecretaris Martin van Rijn (R) van Volksgezondheid in gesprek met meneer Knoester van de clientenraad van de Respect Zorggroep in het woonzorgcentrum Bosch en Duin.
Staatssecretaris Martin van Rijn (R) van Volksgezondheid in gesprek met meneer Knoester van de clientenraad van de Respect Zorggroep in het woonzorgcentrum Bosch en Duin. - Foto: ANP - Martijn Beekman

Het plan bestaat uit vijf speerpunten die eisen stellen aan samenwerking tussen cliënten, zorgverleners en mantelzorgers, veilige zorg, ruimte voor en kwaliteit van professionals, leiderschap en tot slot openheid en transparantie. De actiepunten in het plan moeten zorgen voor verbeteringen op de korte termijn, maar dienen vooral de verpleeghuiszorg toekomstbestendig te maken.

Lef tonen

Van Rijn benadrukt dat er geen gemakkelijke of snelle oplossingen zijn om tot toekomstbestendige verpleeghuiszorg te komen. De fundamentele verandering zit in de relatie tussen cliënten en professionals. Zij moeten zich gesteund voelen zorg anders in te richten en daar samen over spreken. Dat vereist volgens

2
60

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.