Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgprofessionals missen perspectief en erkenning

Meer waardering vanuit de organisatie, een lagere werkdruk en meer nascholing zijn de grootste wensen van verpleegkundigen en verzorgenden. Dat blijkt uit een peiling door onderzoeksbureau Nivel en de beroepsorganisaties V&VN en LEVV.

Meer waardering zou het beroep aantrekkelijker maken, vinden ondervraagden in alle zorgsectoren. Ruim de helft (57 procent) van de 650 geraadpleegde verpleegkundigen en verzorgenden krijgt weinig tot geen waardering vanuit de directie. Verpleegkundigen in ziekenhuizen en thuiszorg hechten extra waarde aan scholing, terwijl de werkdruk vooral speelt bij verzorgenden in verpleeg- en verzorgingshuizen.

Werkdruk toegenomen

De aantrekkelijkheid van het beroep 2007 is de vierde peiling die sinds 2001 verschijnt. In die zes jaar is de top-drie van arbeidswensen niet veranderd, maar zijn waardering en werkdruk van plaats gewisseld met scholing. Op dat laatste punt is er goed nieuws: meer zorgverleners hebben bijscholing gevolgd en voeren geregeld functioneringsgesprekken. Daarentegen is de werkdruk de laatste jaren toegenomen. Vooral in verpleeg-en verzorgingshuizen vinden zorgverleners deze te hoog. Zij missen ook tijd voor cliënten.

Minder autonomie

De zorgverleners zijn sterker betrokken bij de organisatie, maar voelen zich tegelijkertijd minder gewaardeerd. De manier van leidinggeven is volgens hen meer instrumenteel ofwel productiegericht geworden, en minder sociaal-emotioneel ofwel gericht op werknemerswelzijn. Tegelijkertijd is hun autonomie verminderd. Deze trend speelt het sterkst in ziekenhuizen.

Kwaliteit van de zorg

De verpleegkundigen en verzorgenden zijn het minst tevreden over de promotiemogelijkheden en het meest over het contact met collega’s en cliënten. Ondervraagden in de thuiszorg zijn het meest te spreken over de kwaliteit van de zorg, hun collega’s in verpleeg- en verzorgingshuizen het minst.

Het belangrijkste in hun werk vinden de ondervraagden de sfeer in het team en tevredenheid over de geboden zorg, gevolgd door besluitvorming in overleg. Verzorgenden in de thuiszorg wijken op dit punt sterk af: zij hechten bovenal aan een vast contract en baanzekerheid.

Loopbaanperspectief verbeteren

Uit de combinatie van ervaren werkomstandigheden en het belang dat de ondervraagden daaraan hechten, destilleren de onderzoekers welke veranderingen er het meest toe bijdragen om verpleegkundigen en verzorgenden voor hun werkgever te behouden. Bovenaan staat het loopbaanperspectief, gevolgd door waardering, een passend loon, overleg over besluitvorming en werkdruk. (Redactie Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook

Zorgen over veiligheid patiënt

Panel Verpleegkundigen en verzorgenden

Website V&VN

Website LEVV

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.