Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZorgSaam aangesloten op Belgisch epd-netwerk

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen is aangesloten op het Belgische Collaboratief Zorgplatform Cozo en kan daarmee gegevens uitwisselen met Belgische ziekenhuizen
E health.fotolia.jpg
Foto: fotolia

ZorgSaam

ZorgSaam Ziekenhuis in Terneuzen werkt nauw samen met het Universitair Ziekenhuis Gent en enkele andere ziekenhuizen over de grens. Door verschillen in de registratie van de patiëntengegevens in Nederland en België was het tot voor kort niet mogelijk om medische gegevens van Nederlandse patiënten die een ingreep hebben ondergaan in bijvoorbeeld het UZ Gent, inzichtelijk te maken in het epd (HiX) van ZorgSaam.

E-health platform

Nu ZorgSaam is aangesloten op het landelijk e-health platform Cozo, kan dat wel. Momenteel draait er een pilot bij de longartsen. Zij kunnen medische gegevens van hun patiënten in het UZ Gent raadplegen in het eigen HiX-systeem. In een volgende fase van het project wil ZorgSaam regelen dat specialisten uit Belgische ziekenhuizen ook gegevens bij ZorgSaam kunnen gaan inzien.

Longartsen

De longartsen werken intensief samen met het UZ Gent. Longoperaties vinden doorgaans plaats in het UZ Gent. Na hun operatie komen de patiënten weer onder behandeling bij ZorgSaam. Longarts Geert van Pottelberghe: ‘Vroeger moest ik telefonisch gegevens opvragen van mijn patiënt. Die moesten dan in het UZ Gent worden opgezocht en per fax of post worden toegestuurd. Nu kan ik direct, met één druk op de knop, de medische gegevens van UZ Gent raadplegen. Ik kan de röntgenfoto’s zien, bloeduitslagen, operatieverslagen en dergelijke. Het scheelt heel veel tijd en werk en is bovendien volstrekt veilig.’

CoZo

Het CoZo is een digitaal samenwerkingsplatform dat patiënten, zorgverleners en zorginstellingen in België toelaat om snel en veilig medische gegevens en informatie uit te wisselen en te delen. Door te zorgen voor een betere informatiedoorstroming verbetert CoZo het zorgproces. Momenteel zijn meer dan 35 ziekenhuizen en 30 psychiatrische instellingen aangesloten bij CoZo, evenals verschillende revalidatiecentra, privélaboratoria en privéradiologiepraktijken. Patiënten geven zelf toestemming voor het gebruik van hun gegevens, of regelen dit via de huisarts, een behandelend zorgverlener, het ziekenfonds, de apotheek of de afdeling opname van het ziekenhuis.

Dossier E-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda.
Lees meer>>

Dossier EPD/ZIS
Het elektronisch patiëntendossier staat vol waardevolle informatie over de patiënt. Zorgverleners zijn hierdoor snel op de hoogte over de status van patiënten. Ook worden er steeds meer intelligente toepassingen bedacht die gebruikmaken van deze informatie.
Lees meer >>

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.