Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgsector nog niet gewend aan NMa

Mark van Dorresteijn
De zorgsector is zich volgens Henk Don, bestuurder Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), nog niet voldoende bewust van de autoriteit. Hij schrijft dat toe aan een gewenningsproces: de zorgsector heeft pas sinds 2006 echt met de NMa te maken. Dat zegt Don in Het Financieele Dagblad.
Zorgsector nog niet gewend aan NMa

“Veel ondernemingen in de zorg vinden de Mededingingswet lastig en moeilijk”, aldus Don in het dagblad. Naast de zorgsector ondervinden ook de agrarische sector en de bouw deze problemen.

Anticipatie-effect NMa

Don zegt dit in reactie op het verschenen rapport van het economische onderzoeksbureau SEO. Het bureau heeft op basis van een enquête onder bedrijven en mededingingsadvocaten een berekening gemaakt van het zogenoemde anticipatie-effect van het optreden van de NMa. Tegenover honderd fusies die bij de NMa worden aangemeld, staan achttien fusieplannen die worden aangepast of zelfs afgeblazen omdat bedrijven verwachten geen groen licht te krijgen. Verder blijkt uit het onderzoek dat tegenover ieder kartel dat wordt beboet door de NMa, vijf samenwerkingsverbanden staan die worden afgeblazen dan wel aangepast. “Ondernemingen in andere sectoren zijn zich dus wel behoorlijk bewust van het bestaan van de Mededingingswet, houden er rekening mee en vertonen anticiperend gedrag”, zegt NMa-bestuurder Don.

Buitenland

De uitkomst van het onderzoek naar de Nederlandse situatie is in lijn met soortgelijk onderzoek in het buitenland. De Nederlandse toezichthouder kent ongeveer evenveel anticiperend gedrag als bijvoorbeeld zijn Britse collega.

Fusietoets

In 2013 krijgen zorgaanbieders weer te maken met een verandering van de regels rondom voorgenomen fusies. Minister Schippers van VWS heeft vandaag in een brief laten weten dat zorgaanbieders een voorgenomen fusie per 2013 moeten laten toetsen voordat zij een verzoek bij de NMa indienen. De fusietoets zal waarschijnlijk door de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Zorgautoriteit uitgevoerd worden. Het wetsvoorstel rondom de fusietoets wil Schippers voor 1 september 2011 aan de Raad van State aanbieden. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.