Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Zorgverzekeraar wint rechtszaak namens pgb-houders

Redacteur Zorg+Welzijn
De rechtbank Limburg heeft ex-bestuurders van zorgbemiddelingsbureau Raad en Daad uit Valkenburg veroordeeld tot hoofdelijke terugbetaling van in totaal ruim 750.000 euro aan pgb-houders. Zorgverzekeraar CZ had namens 140 pgb’ers de zaak aangespannen.
Zorgverzekeraar wint rechtszaak namens pgb-houders
Foto: CZ

Volgens de rechtbank Limburg waren de zorgovereenkomsten tussen zorgbemiddelingsbureau Raad en Daad en de pgb-houders in strijd met de regeling. Raad en Daad liet budgethouders het volledige pgb-bedrag op een inzake-rekening storten en kon zo schuiven met privébudgetten. Dat schrijft dagblad De Limburger. Volgens de rechtbank Limburg staat die “netto-budget-regeling” haaks op de bedoeling van de wetgever. ‘Zou men meegaan met de benadering die Raad en Daad propageert, dan zou de pgb-regeling goeddeels tot een dode letter verworden’, aldus het vonnis.

Failliet

In 2009 ging de organisatie failliet en werd al op de bezittingen van de bestuurders – het echtpaar Luc en Marjo Maas – beslag gelegd. Toen Raad en Daad failliet ging, bleven bij veel budgethouders bedragen over die niet verantwoord konden worden aan het zorgkantoor en terugbetaald moesten worden. Sommige budgethouders moesten bedragen van tienduizenden euro’s terugstorten.

Verdisconteren

Het zorgkantoor CZ is de eerste die namens klanten een civiele procedure aanspant. CZ zal de bedragen verdisconteren met de uitgaven die de budgethouders niet konden verantwoorden. Voor een aantal andere budgethouders die nog bedragen ‘tekortkomen’, wordt naar een oplossing gezocht.

Terugbetaling

De rechtbank veroordeelde de ex-Raad en Daad-bestuurders Luc en Marjo Maas hoofdelijk tot terugbetaling van 681.000 euro. Vennoot en medebestuurder Godfried Wigman moet een bedrag van 75.000 euro terugstorten.

3 REACTIES

  1. De uitspraak van de rechtbank is hoopvol. Maar er zou meer actie moeten worden ondernomen tegen vergelijkbare bureaus. Opsporingsdiensten doen te weinig hieraan vanwege andere prioriteiten. Maar je ziet om hoeveel geld het kan gaan.
    Hoopvol is ook de reorganisatie die van Rijn voor het PGB aankondigde, met name het trekkingsrecht. De ellende is begonnen in 2004 toen men (uit bezuinigingsoverwegingen) overging op het voorschotmechanisme. En daar zit de zwakte van het PGB. We moeten weer terug naar betaling achteraf.

  2. Lees alle reacties
  3. Kees, je moet eens ophouden met zo maar wat te roeptoeteren! PGB heeft niets te maken met bulgarenfraude. PGB is en blijft een fantastisch instrument om mensen met een beperking een mesnwaardig bestaan te bieden met eigen regie. Als je PGB wilt afschaffen moet je alle zorgverlening afschaffen want reken maar dat er ook bij zorg in natura genoeg gesjoemeld wordt met declaraties. Denk nou eens een keer mee aan een echte oplossing i.p.v. hier steeds maar te roepen dat het PGB eruit moet! Nogmaals; je stopt toch ook niet met benzine verkopen als er te hard gereden wordt…….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.