Zorgverzekeraars flink onder vuur in begrotingsdebat

De zorgverzekeraar is de kop van jut tijdens het eerste termijn van de begrotingsbesprekingen van het ministerie van VWS gisteren in de Tweede Kamer. Verzekeraars voeren hun publieke taak niet goed uit en kopen een aantal veel geroemde zorgvormen niet of nauwelijks in. Bovendien eisen Kamerleden dat verzekeraars overtollig opgepot geld laten terugvloeien naar de premiebetalers.
Zorgverzekeraars flink onder vuur in begrotingsdebat
Foto: ANP - Bart Maat

Verzekeraars hebben een enorm legitimiteitsprobleem en er is bovendien veel te weinig tegenmacht georganiseerd tegenover verzekeraars. De oppositie ging hierover woensdag met name met regeringspartij PvdA het debat aan. ‘Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat zorgverzekeraars momenteel inkopen op prijs en niet op kwaliteit’, zegt CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot. ‘Het kan toch niet zo zijn dat we de regie van het zorgstelsel overlaten aan een partij die kwaliteit klaarblijkelijk van ondergeschikt belang acht?’ Het is een van de vele verwijten die door verschillende fracties worden gemaakt aan het adres van de zorgverzekeraars. Zo wijst Bruins Slot op

15
48

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.