Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgverzekeraars kleden logopedie uit

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De tarieven voor 2015 liggen 25 procent onder het NZa-tarief.
Zorgverzekeraars kleden logopedie uit
Foto: ANP/Frank van Beek

Logopedisten zien zich in hun bestaan bedreigd nu zorgverzekeraars massaal de tarieven drukken.

NVLF

Volgens de beroepsvereniging van logopedisten NVLF liggen de tarieven 25 procent onder het door de NZa vastgestelde tarief van veertig euro. Voor NVLF-voorzitter Theo de Koning is de maat vol. Hij ziet de inspanning van de beroepsgroep om voor meer transparantie te zorgen, opnieuw genegeerd. NVLF-voorzitter Theo de Koning: ‘Dit is het vierde jaar op rij dat zorgverzekeraars de logopedisten fors onderbetalen met een tarief waarover niet onderhandeld mag worden. Het is slikken of stikken’.

NZa

De vereniging benadrukt dat de NZa onafhankelijk een tarief heeft vastgesteld waar een logopedist recht op heeft om kwaliteit te kunnen bieden tegen beroepskosten die in overeenstemming zijn met de kennis en ervaring. Daarvoor is zelfs een kwaliteitstoets ingesteld. De Koning: ‘Als je de tarieven van zorgverzekeraars serieus in overweging neemt kom je tot één conclusie: investeren in kwaliteit loont niet.’

Zorgverzekeraars

De NVLF heeft de zorgverzekeraars per brief erop gewezen dat meer transparantie ook meer administratie geeft. De tarieven van de zorgverzekeraars houden geen rekening met de tijd die dit kost en wat weer drukt op de beschikbare behandeltijd. Het NZa-tarief is gebaseerd op kosten en tijdsbelasting waarvoor een verhoging in drie stappen reëel werd gevonden. Deze compensatie loopt de beroepsgroep met de nu geboden tarieven mis, net als in 2013 en 2014.

Minister Schippers

De Koning: “Het is onbestaanbaar dat zorgverzekeraars hun inkoopbeleid in het kader van kostenbeheersing niet inzichtelijk maken en wij, de zorgaanbieders, daardoor in de knel komen met onze beroepsinhoudelijke kwaliteitsnormen.’ De NVLF houdt minister Schippers mede verantwoordelijk voor het laten voortbestaan van de ongelijkheid tussen logopedisten en zorgverzekeraars.

Zorginkoop

Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop. Bekijk het dossier

1 REACTIE

  1. Waarom hebben we de NZA tarieven nog? Ook in de GGZ betalen verzekeraars nooit de NZA tarieven. Achmea heeft eigen Achmeatarieven die tot 20% onder de 2014 NZA tarieven liggen; DSW en Multizorg betalen ook niet de 2014 tarieven noch die van 2015 straks maar die van 2013 met een afslag. Menzis rekent terug naar een maximaal uurtarief en doet zo helemaal niet meer aan DBC tarieven. Zorgverleners mogen niet ‘afwijken van het NZA tarief’ en zorgverzekeraars doen niet anders. Onder het mom van ‘kwaliteit’ zorgaanbieders uitknijpen is wat er gebeurt. Dat kan niet zo doorgaan, de korting moet ergens vandaan komen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.