Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgverzekeraars ‘verbaasd’ over discussie wijkverpleging

Redacteur Zorgvisie
Zorgverzekeraars zijn verbaasd over de reactie van Actiz op het doorvoeren van een opbrengstverrekening bij zorgaanbieders die meer zorg hebben geboden dan afgesproken, dat zegt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).
Broekriem - Fotolia -400.jpg
Fotolia.

ActiZ gaf gisteren aan ‘woedend’ te zijn over het feit dat zorgverzekeraars geld gaan terugvorderen bij zorgaanbieders die in 2015 meer hebben uitgegeven dan het budgetplafond toestond. De brancheorganisatie vindt dat verzekeraars de zorginkoop niet goed hebben geregeld en te weinig rekening hebben gehouden met de voorkeur van klanten.

Verbaasd
De reactie heeft de zorgverzekeraars verbaasd, zegt ZN. ‘Wanneer zorgverzekeraars nu niet de contractafspraken na zouden komen, zouden in feite de zorgaanbieders die tijdig in overleg zijn getreden bij dreigende overschrijdingen en bereid waren om mee te investeren in het tegengaan van eventuele wachtlijsten in 2015, worden gestraft voor hun maatschappelijk wenselijk gedrag’, zegt directeur Marianne Lensink in een reactie. Daarmee zou volgens ZN de zorginkooprol van de verzekeraars worden uitgehold.

Contracten wijkverpleging
De verzekeraar herinnert de betrokken partijen eraan dat ze in het contract hebben getekend voor het budgetplafond. Bovendien hebben verschillende aanbieders een aanvullend contract afgesloten voor wijkverpleging, tot een bedrag van 100 miljoen euro volgens ZN. ‘Maar er waren ook zorgaanbieders die eenzijdig besloten hebben zich niet aan het contract te houden of niet genegen waren een deel van de onvoorziene zorgvraag mee op te vangen. Degenen die met zorgverzekeraars wel aanvullende afspraken gemaakt hebben, hebben nauwelijks last van de verrekening. Maar met de anderen die afspraken niet zijn nagekomen zullen zorgverzekeraars contact opnemen over de niet overeengekomen meerproductie.’

Transitie langdurige zorg De AWBZ is overgegaan naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging? Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.